Practica, echivalenta cu o incetare de plati, combinata cu oferta redusa de creditare din partea bancilor, a agravat problemele de lichiditate ale companiilor, potrivit Mediafax.

In acelasi timp, amanarea platilor constituie o incalcare a termenilor memorandumului semnat de Atena cu creditorii internationali, care au cerut plata integrala a acestor datorii.

Date oficiale arata ca statul are restante de circa 1,25 miliarde de euro la companiile de constructii, in timp ce datoriile spitalelor catre furnizori si companiile farmaceutice insumate cu cele ale autoritatilor locale si fondurilor de asigurari sociale se ridica la 3,6 miliarde de euro.

Citeste si:

Potrivit Ministerului de Finante, datoriile cu termen de plata depasit de mai mult de 90 de zile, totalizau 5,86 miliarde de euro in ianuarie, in urcare de la 5,78 miliarde de euro in decembrie.

Pe de alta parte, statul are de incasat datorii de 42 miliarde de euro, insa nu va putea colecta mai mult de opt miliarde de euro, noteaza Kathimerini. Restul de 34 de miliarde de euro reprezinta datorii ale unor persoane care au murit, ale unor companii inchise sau fantoma.