Potrivit S&P, o scadere de 10 dolari a pretului barilului de petrol va provoca o reducere a veniturilor Rusiei echivalenta cu 1,4% din PIB.

Agentia estimeaza ca pentru echilibrarea bugetului rus este nevoie ca pretul mediu anual al petrolului sa fie de 120 de dolari pe baril, peste nivelul de 117 dolari pe baril luat in calcul de guvernul de la Moscova.

In prezent, pretul barilului de petrol Ural, de referinta in Rusia, este cotat la circa 125 dolari pe baril.

Citeste si:

"Pretul ridicat al petrolului permite in prezent nivelul cheltuielilor guvernamentale. In acelasi timp, presiunile de crestere a cheltuielilor, generate de imbatranirea populatiei si promisiunile din campania electorala, fac necesara obtinerea unor venituri suplimentare", considera S&P.

Vladimir Putin a promis in campania electorala majorari ale salariilor si cheltuielilor publice, precum cele in domeniul apararii, ajutoarelor sociale si infrastructurii, evaluate de analisti la 170 de miliarde de dolari, pe parcursul a sase ani.

Rusia este extrem de dependenta de pretul petrolului si de conjunctura economica mondiala, chiar daca Putin sustine o strategie de diversificare a economiei.