Plasa de siguranta a zonei euro, formata din Mecanismul European de Stabilitate si Fondul European de Stabilitate Financiara, ar trebui sa fie suficienta pentru a putea interveni in sprijinul statelor cu economii mari si probleme financiar-fiscale, precum Italia si Spania, relateaza Mediafax.

Ministrii Finantelor din zona euro, aflati in reuniune la Copenhaga, ar trebui sa finalizeze vineri structura fondurilor de urgenta, pregatind astfel una dintre ultimele componente ale programului anticriza al UE.

"Avem fonduri noi de 500 miliarde euro disponibile, alaturi de programele deja convenite pentru Irlanda si Portugalia si de noul program pentru Grecia. Este vorba despre aproximativ 800 miliarde euro. Cred ca este suficient", a spus Schaeuble, prezent joi seara la o intalnire la Universitatea din Copenhaga.

Oficialul a evitat sa vorbeasca despre rezerva financiara de 1.000 miliarde euro ceruta de unii parteneri externi.
"Sa cheltuim mai multi bani nu este o solutie", a aratat el.

Citeste si:

Liderii europeni spera ca aranjarea unei plase de siguranta suficient de puternice va fi ultima masura semnificativa necesara pentru a determina statele bogate din afara zonei euro sa-si creasca contributiile la Fondul Monetar International (FMI), pentru a permite institutiei sa intervina in sprijinul tarilor europene cu probleme.

Germania se opune insa construirii unui mecanism de siguranta cu resurse financiare atat de mari.

Plasa de siguranta ar avea trei componente, respectiv noul Mecanism European de Stabilitate, care ar trebui sa-si inceapa activitatea de la jumatatea acestui an, Fondul European de Stabilitate Financiara si un program de finantare al UE care poate debloca pana la 60 miliarde euro.

In calculul lui Schaeuble sunt incluse cele aproximativ 300 miliarde euro angajate de UE drept asistenta financiara pentru Grecia, Portugalia si Irlanda.