Juncker a amanat discutiile privind conducerea Eurogroup si BCE

Presedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker, suparat pe ministrul austriac Maria Fekter, a intrerupt reuniunea de la Copenhaga si a lasat nerezolvata problema viitorului sef al acestui for, precum si cea a numirii sau nu a luxemburghezului Yves Mersch in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).

Juncker a pus capat mai devreme intalnirii celor 17 ministri de Finante din zona euro, a BCE si a Comisiei Europene, inainte ca problema posturilor sa poata fi discutata, nervos ca ministrul austriac Maria Fekter a anuntat inaintea sa acordul de majorare a fondurilor de salvare, relateaza Reuters.

"Decizia nu a fost posibila, a fost amanata pana la jumatatea lui aprilie", a declarat Juncker, vizibil suparat, la iesirea din cladirea unde a avut loc intalnirea.

Conferinta de presa care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul reuniunii a fost anulata, eveniment rar pentru Eurogroup, precizeaza Mediafax.

"Nu avea rost sa sustinem o conferinta de presa pentru ca ministrul austriac de Finante a anuntat deja acordul in timp ce reuniunea era inca in desfasurare", a spus Juncker jurnalistilor, in timp ce astepta liftul la hotel.

Fekter a declarat anterior anuntului oficial ca guvernele tarilor din zona euro au convenit plafonarea capacitatii fondurilor de urgenta la 800 de miliarde de euro, respingand cereri pentru resurse mai ample destinate protejarii statelor cu probleme impotriva crizei datoriilor.

Eurogroup a anuntat ulterior ca statele din zona euro au crescut capacitatea de sprijinire a tarilor cu probleme financiare de la 500 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, insa totalul fondurilor mobilizate pentru combaterea crizei din zona euro se ridica la 800 de miliarde de euro, incluzand imprumuturi de 106 miliarde de euro pentru Grecia de la statele din zona.

Purtatorul de cuvant al lui Fekter a declarat ca ministrul si-a cerut scuze in fata lui Juncker si ca tot ce a facut a fost sa prezinte presei liniile generale ale negocierilor, urmand ca anuntul oficial sa revina sefului Eurogroup.

Ministrii de Finante urmau sa discute vineri numirea unui nou membru in consiliul guvernatorilor BCE, dupa expirarea mandatului spaniolului Jose Manuel Gonzalez-Paramo, principalul candidat fiind Yves Mersch, seful bancii centrale din Luxemburg.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri