Elvetia a emis mandate de arestare pentru trei functionari publici din Germania, pe care ii acuza de spionaj industrial pentru ca au cumparat date bancare secrete despre evazionisti germani, a anuntat Ministerul de Finante al landului Renania de Nord Westfalia, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

Un purtator de cuvant al institutiei a confirmat pentru cotidianul Bild am Sonntag informatia referitoare la mandatele de arestare.

Cei trei germani, care lucreaza in domeniul investigatiilor privind taxele, ar putea fi arestati daca intra in Elvetia.

Stirea despre mandatele de arestare a aparut in contextul discutiilor dintre cele doua tari la sfarsitul acestei saptamani pentru salvarea unui acord referitor la taxarea fondurilor cetatenilor germani din Elvetia. Principalul partid de opozitie din Germania, SPD, a afirmat ca intelegerea este plina de brese.

Coalitia de centru-dreapta a cancelarului german, Angela Merkel, are nevoie de sprijinul landurilor controlate de SPD pentru a trece acordul prin camera superioara a Parlamentului (Bundesrat). Reprezentantii landurilor controlate de SPD au afirmat ca Elvetia nu a facut suficiente concesii.

Codul strict al secretului bancar din Elvetia a ajutat statul sa-si dezvolte un sector financiar de 2.000 de miliarde de dolari bazat pe statutul de paradis fiscal. Un acord cu Germania ar proteja secretul bancar in schimbul impunerii unei taxe asupra conturilor cetatenilor germani.

Elvetia s-a aflat sub presiune in ultimii ani din partea mai multor state care vor sa combata evaziunea fiscala, mai ales Statele Unite.

In disputa cu Germania, procurorul general al Elvetiei a transmis un comunicat in care afirma: "Exista o suspiciune puternica ca au existat anumite dispozitii din Germania pentru folosirea spionajului in scopul de a obtine informatii de la Credit Suisse. Procuratura a cerut sprijinul autoritatilor germane".

Germania a incercat in repetate randuri sa prinda evazionistii bogati care se folosesc de conturi in strainatate pentru a evita plata taxelor.
In februarie 2008, politia germana a derulat perchezitii masive vizand circa 1.000 de persoane, dupa ce a platit milioane de euro pentru a obtine un CD cu date despre conturi deschise la o banca din Lichtenstein.

In 2010, mai multe landuri germane, inclusiv Renanina de Nord Westfalia, au anuntat ca au cumparat CD-uri cu date despre evazionistii cu conturi in Elvetia. Anuntul a determinat mii de germani sa-si declare averile reale pentru a evita pedeapsa cu inchisoarea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Angela Merkel vrea un pret pe emisiile CO2