Termenul fusese deja prelungit pana pe 4 aprilie, relateaza Mediafax.

Grecia are nevoie sa ia in curand o decizie in aceasta problema, in colaborare cu Uniunea Europeana si FMI, pentru ca pe 15 mai ajung la maturitate obligatiuni de 450 de milioane de euro, pe care nu isi permite sa le rascumpere la valoarea lor actuala.

Efectuarea schimbului de obligatiuni cu creditorii privati, in proportie de 97%, a permis Greciei sa obtina al doilea program de ajutor din partea UE si FMI, luna trecuta, si a redus temerile din pietele financiare referitoare la criza datoriilor din zona euro.

Maniera in care Grecia va rezolva problema investitorilor care refuza sa participe la schimbul de obligatiuni va stabili un precedent important pentru alte tari indatorate din zona euro si fondurile de investitii speculative, care cumpara obligatiuni ale statelor vulnerabile in speranta obtinerii, prin intermediul justitiei, a unor castiguri mai mari.

Un oficial din Ministerul de Finante elen a declarat ca majoritatea investitorilor au respins deja schimbul pentru obligatiunile cu maturitate pe 15 mai, dar nu pot pune in pericol intregul plan de reducere a datoriei, acceptat de 97% dintre investitori.

O sursa apropiata discutiilor a afirmat ca majoritatea obligatiunilor cu maturitate in luna mai sunt detinute de fondul Elliott Advisors, binecunoscut pentru contestarea unor restructurari de datorii in America Latina.

Grecia a anuntat ca nu isi permite sa plateasca integral obligatiunile, iar acordul acceptat deja de detinatorii de obligatiuni emise conform legislatiei elene este cea mai buna oferta posibila.

Citeste si:

Guvernul are trei optiuni, respectiv continuarea serviciului obligatiunilor, declararea default-ului si implicit a unui litigiu, sau o noua oferta, dar care sa asigure un tratament corect pentru cei care au acceptat schimbul.

"Data de15 mai este ultimul termen pana la care Grecia trebuie sa decida ce va face cu detinatorii de obligatiuni care nu vor sa participe la schimb", a declarat un oficial al unei banci elene mari.

Grecia a finalizat pe 12 martie cea mai mare parte a operatiunii prin care a schimbat obligatiuni in valoare nominala de 177 miliarde de euro, emise in conformitate cu legislatia elena, cu titluri noi, ceea ce a provocat detinatorilor pierderi de circa 74%.

Autoritatile de la Atena au anuntat anterior ca pe 11 aprilie vor incheia schimbul unor obligatiuni de 20,27 miliarde de euro, echivalente cu 72% din titlurile emise sub legislatie straina si obligatiuni emise de companii elene de stat.

Alte doua emisiuni de obligatiuni garantate de stat, in valoare de aproximativ 450 de milioane de euro, efectuate de compania nationala de cai ferate sub legislatie straina, expira in a doua jumatate a acestui an, potrivit Ministerului de Finante.