Gigantul Gazprom schimba strategia. Miza: clientii din afara Europei

Grupul rus Gazprom ar putea renunta la planurile de constructie a unui gazoduct care sa deserveasca zacamantul urias Shtokman din Marea Barents, probabil pentru a face disponibile si clientilor non-europeni resursele extrase acolo, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Astfel, Gazprom s-ar putea concentra pe producerea de gaze naturale lichefiate (GNL), care pot fi transportate mai usor, a declarat directorul general adjunct al gigantului rus, Alexander Medvedev. Acesta este totodata seful diviziei de exporturi a Gazprom.

Comentariul lui Medvedev va antrena probabil temerile Europei privind cat de mult se poate baza pe Rusia ca furnizor major de gaze pe termen lung, in contextul cererii tot mai ridicate din Asia.

Companiile europene s-au plans in aceasta iarna ca Gazprom, care asigura un sfert din consumul Europei, nu a raspuns afirmativ solicitarilor pentru cresterea cantitatilor livrate in perioada de vreme foarte rece din prima parte a acestui an.

Grupul rus a aratat atunci ca nu poate acoperi toata cererea suplimentara.

Premierul Vladimir Putin, care va fi investit in mai in cel de-al treilea mandat de presedinte, a declarat in luna martie ca Rusia ar trebui sa se indeparteze de dependenta financiara de livrarile de gaze naturale catre Europa prin conducte. Putin considera ca Gazprom ar trebui sa se extinda in sectorul gazelor naturale lichefiate super-racite, care pot fi livrate pe mare atat in Europa, cat si catre Orientul Mijlociu si Asia, fara constrangeri legate de infrastructura.

Zacamantul Shtokman, al zecelea din lume, are rezerve estimate la 3.900 miliarde metri cubi de gaze, echivalente cu consumul mondial timp de un an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri