4 Aprilie 2006

500 de milioane $, pachetul Finansbank Romania-Rusia

National Bank of Greece va achizitiona pentru suma de 2,78 miliarde de dolari 56% din actiunile Finansbank, transmite Reuters

Activitatile din Romania si Rusia vor fi preluate contra sumei de 500 milioane de dolari de catre actualul presedinte al Finansbank, Husnu Ozegin, anunta cotidianul elen Imerisia. Finansbank Romania detine 1% din piata bancara, 5% din totalul creditelor de consum si 7% din piata cardurilor

National Bank of Greece, viitorul actionar majoritar al Finansbank, va vinde operatiunile din Romania si Rusia actualului presedinte al bancii, Husnu Ozegin. Banca elena va cumpara un pachet de 46% dintre actiunile Finans pentru suma de 2,78 miliarde de dolari, transmite cotidianul elen Imerisia.

Surse apropiate procesului au declarat pentru Reuters ca in urma tranzactiei valoarea totala a bancii turcesti se va ridica la aproximativ 6,6 miliarde de dolari. Subsidiarele din Romania si Rusia vor fi vandute pentru 500 de milioane de dolari. Activitatile din cele doua tari urmeaza sa fie preluate de catre presedintele Finansbank, Husnu Ozegin, precizeaza un articol din editia de ieri a Imerisia. Ozegin isi va pastra pozitia in cadrul bancii turcesti si, de asemenea, va controla 10% din capitalul institutiei. NBG intentioneaza sa achizitioneze alte 10 procente prin oferta publica.

Finansbank in Romania

Activele totale ale bancii au crescut cu 74% la sfarsitul lunii decembrie 2005 in comparatie cu luna decembrie 2004, atingand suma de 341 milioane euro. Capitalul social a crescut pana la 30 milioane euro de la 18,5 milioane euro.

Avansul de 62% al capitalului social este printre altele si rezultatul cresterii depozitelor clientelei la 202 milioane euro de la 137 milioane euro in cursul anului 2005. Portofoliul de credite al bancii a atins 225 milioane euro, reprezentand o crestere de 97% fata de 2004. Avand o retea de sucursale in 40 de locatii la sfarsitul anului 2005, Finansbank Romania si-a atins tinta de cota de piata de 1% din sistemul bancar local, cu o cota de piata de 5% in ceea ce priveste creditele de consum si de 7% in ceea ce priveste cardurile de credit. Banca si-a propus ca pana in 2006 sa isi dubleze numarul de sucursale.

Profilul bancii-mama

Finansbank este a opta banca din Turcia, cu o cota de piata de 5%. Banca are mai mult de 200 de sucursale si 10.300 de angajati. Activele totale se ridica la 13,7 miliarde de dolari. Profitul net pe anul trecut a fost de 359,1 milioane de dolari.

"Finans este o banca de dimensiune medie care se afla intr-o ascensiune puternica", a declarat pentru Reuters Joanna Telioudi, analist la HSBC Pantelakis Securities. Aproximativ 55,68% din actiunile bancii sunt detinute in acest moment de familia Ozegin, compania de asigurari Aviva are o participare de 3,21%, in timp ce restul de 41,1 procente sunt tranzactionate la Bursa. Preluarea bancii de catre NBG va insemna crearea unui grup bancar cu active de aproape 70 miliarde euro si depozite ale clientilor de 50 miliarde euro. Imerisia considera ca aceasta preluare va reprezenta cea mai mare investitie a unei companii grecesti.

NBG in Romania

Banca Romaneasca, membra a Grupului National Bank of Greece, a obtinut anul trecut un profit net preliminat de aproximativ 13 milioane de RON (3,6 milioane de euro).

La sfarsitul anului 2005, Banca Romaneasca detinea active in suma de 615,7 milioane de euro, in crestere cu peste 177%, comparativ cu decembrie 2004. Nivelul capitalurilor proprii a inregistrat, la 31 decembrie 2005, 59,7 milioane de euro, fata de 25,9 milioane de euro la 31 decembrie 2004, marcand o crestere de 131%.

La inceputul acestui an, Banca Romaneasca si-a majorat capitalul social cu 244.954.416 RON (echivalentul a 67.758.683 euro), ajungand la 400.257.132 RON (110.718.136 euro). Detinuta in proportie de 87,14% de National Bank of Greece, cel mai mare grup financiar din Grecia, Banca Romaneasca a conceput pentru anul 2006 un plan de afaceri ambitios, avand ca obiectiv principal dezvoltarea retelei teritoriale de la 45 de unitati cate sunt in prezent, la cel putin 65 de unitati.
Banca elena a depus oferte pentru preluarea pachetelor majoritare de actiuni la Banca Comerciala Romana (BCR) si la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).

Daca in cazul primei privatizari nu a fost selectata pe lista scurta a candidatilor, comisia de privatizare a CEC a promovat-o, alaturi de alti sase ofertanti, in etapa a doua.

Suspendate de la tranzactionare

Actiunile National Bank of Greece au fost oprite de la tranzactionare la Bursa din Atena, transmite Reuters. Decizia se datoreaza faptului ca NBG intentioneaza sa achizitioneze pachetul majoritar al Finansbank. Actiunile Finansbank au fost suspendate si ele de la tranzactionare pe Istanbul Stock Exchange, ca urmare a acelorasi informatii aparute in presa. "Avand in vedere evolutia situatiei, achizitionarea Finansbank de catre NBG, presedintele Bursei de Valori Mobiliare din Atena, Spyros Kapralos, a decis sa suspende actiunile NBG", se arata intr-un comunicat al Bursei din Atena.



Citeste si