Italia a imprumutat miercuri 11 miliarde de euro prin vanzarea de titluri pe trei luni si un an, la costuri mai mari, duble chiar in cazul imprumutului pe perioada de un an, ca urmare a reluarii temerilor privind tarile din zona euro, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Guvernul italian a acceptat un randament de 2,84% pentru a se imprumuta pe perioada de un an, comparativ cu 1,405% la ultima licitatie din martie. Nivelul atins este cel mai ridicat incepand din decembrie.

Temerile unei posibile contagiuni a problemelor bugetare din Spania si progresele lente in implementarea de reforme structurale au oprit trendul descendent al randamentelor obligatiunilor Italiei.

Autoritatile de la Roma au dat vina rapid pe probleme din afara Italiei.

"Chiar daca cererea a fost solida, dupa asteptari, rezultatul licitatiei reflecta tensiunile in crestere pe piata obligatiunilor suverane din zona euro, care au determinat cresteri de randamente", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Trezoreria va organiza joi o licitatie pentru a imprumuta cinci miliarde de euro.

Randamentele titlurilor pe un an ale Italiei se aflau in declin din noiembrie, cand au atins un nivel record de la intrarea tarii in zona euro, de 6%. In martie, randamentul a atins minimul incepand cu august 2010, ca urmare a lichiditatilor masive introduse de Bamca Centrala Europeana in sistemul bancar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania ar putea imprumuta bani la dobanzi negative