Guvernul de la Sofia a intrat miercuri intr-un conflict major cu banca centrala bulgara, dupa ce a aprobat un plan prin care un fond de stat creat pentru sustinerea sistemului public de pensii va putea investi in obligatiuni de stat, transmite Reuters.

Planul are rolul sa majoreze veniturile statului si sa contribuie la rambursarea datoriilor, dar banca centrala considera ca va pune in pericol ratingul Bulgariei si va seca rezervele necesare pentru evitarea presiunilor asupra consiliului monetar prin care leva este tranzactionata strict in raport cu euro, potrivit Mediafax.

Este pentru prima oara de la formarea actualului Cabinet, in 2009, cand banca centrala critica politica guvernamentala.

"Scaderea rezervelor fiscale va priva Bulgaria de un mecanism important de aparare si va provoca o retrogradare a ratingului", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Bulgaria a reusit sa traverseze recesiunea economica mondiala din 2009 fara sa se imprumute pe pietele internationale, in special datorita rezervelor bugetare mari pe care tara este obligata sa le detina pentru a mentine consiliul monetar leva-euro.

Guvernul a dus o politica fiscala prudenta si a impus economii bugetare pentru reducerea deficitului bugetar de la 4% din PIB in 2010 la 1,3% in acest an.

Executivul vrea ca "Fondul de Argint", cu active de circa 2 miliarde de leva (1,3 miliarde dolari) sa investeasca in acest an pana la 30% din fonduri in titluri de stat si obligatiuni. Procentajul ar trebui sa creasca treptat pana la 70%, in 2016.
c singur si va incepe sa plateasca pensii incepand din 2028, cand se estimeaza ca deficitul din sistem va atinge punctul maxim, din cauza imbatranirii populatiei.

Acest fond a efectuat plasamente, de la infiintare, in depozite cu dobanzi mici, la banca centrala, dar guvernul considera ca politica acestuia trebuie sa fie mai putin conservatoare.

"Managementul responsabil al fondurilor publice necesita nu doar o profitabilitate nominala pozitiva, ci si una reala", se arata intr-un comunicat al guvernului.

Planul, care necesita acordul Parlamentului, ar ajuta guvernul sa obtina fondurile necesare rascumpararii unor obligatiuni in valoare de 818 milioane de euro, care ajung la maturitate in ianuarie anul viitor, dar si sa finanteze deficit bugetar de 1,3% din PIB.

Banca centrala cere insa guvernului sa renunte la acest plan, considerand ca implica riscuri semnificative atat pentru activele fondului, cat si pentru stabilitatea financiara a tarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Peste 9.000 de romani primesc pensii de serviciu