Oficialii institutiei internationale vor avea de ales intre nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala (foto) si Jim Yong Kim, propus de administratia americana Obama. Vineri, candidatul Columbiei, Jose Antonio Ocampo, s-a retras din cursa afirmand ca procesul de selectie este "un exercitiu politic".

Prin conventie, SUA a detinut mereu sefia Bancii Mondiale inca de la momentul fondarii din 1944. De cealalta parte, presedintele Fondului Monetar International (FMI) a fost mereu un reprezentant al Europei. Economiile emergente fac insa presiuni pentru permiterea unor alegeri cu adevarat libere la sefia celor doua institutii financiare.

Europa si Japonia detin impreuna 54% din drepturile de vot, iar in prezent cele mai mari sanse pentru a ocupa functia de presedinte al BM le are tot reprezentantul SUA. Viitorul presedinte al Bancii Mondiale il va inlocui pe Robert Zoellick, care s-a aflat la conducerea institutiei incepand cu anul 2007.

Banca Mondiala are angajati peste 9.000 de economisti si experti in dezvoltare si administreaza un portofoliu de imprumuturi care anul trecut a ajuns la 258 miliarde de dolari.

Citeste si:

Jim Yong Kim s-a nascut la Seul apoi a emigrat in SUA cu familia la varsta de 5 ani. Kim este doctor si fost director al departamentului HIV/Sida din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ngozi Okonjo-Iweala, a fost managing director in cadrul Bancii Mondiale pana anul trecut, de unde a plecat pentru a ocupa functai detinuta in prezent, cea de ministru al Finantelor in Nigeria.

Sursa imagine: africansucces.org