Valoarea taxei propuse este de 30% din veniturile totale, insa proiectul nu a fost aprobat de Senatul american din cauza ca nu a intrunit minimul 60 de voturi necesare, doar 51 de senatori fiind pentru aprobarea lui, conform CBS News.

Masura presupunea ca cei cu venituri anuale mai mari de 2 milioane de dolari sa plateasca aceasta taxa, care este majorata gradual de la suma de 1 milion dolari.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a sustinut o masura similara care ar fi adus o majorare a bugetului din taxe cu 47 de miliarde dolari in urmatorii 10 ani.

Masura a fost denumita dupa investitorul Warren Buffett , care a devenit un simbol pentru cei din Partidul Democrat in privinta reformelor fiscale dupa ce a argumentat ca taxarea suplimentara a bogatilor va ajuta cresterea veniturilor fiscale. Miliardarul a dat ca exemplu cazul secretarei sale care plateste statului american un procent mai mare din venituri ei anuale decat el.

Proiectul s-a lovit de opozitia republicanilor, care au argumentat ca adoptarea unei astfel de masuri cu caracter politic ar afecta si mai mult o economie deja slabita.