"Agravarea crizei datoriilor, incepand din vara trecuta, a intrerupt revenirea fragila a economiei", a afirmat Ordonez intr-un discurs, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Dupa contractia din ultimul trimestru din 2011, tendinta negativa a continuat in primele luni din acest an, ceea ce inseamna ca economia spaniola se afla din nou in recesiune, a adaugat guvernatorul.

Doua trimestre consecutive de contractie a PIB indica intrarea tarii in recesiune.

Datele preliminare referitoare la evolutia economiei spaniole in primul trimestru vor fi publicate la sfarsitul lunii aprilie.

"Asa cum s-a intamplat in 2008 si 2009, principala slabiciune a economiei Spaniei este cererea interna", a subliniat Ordonez. Piata interna este afectata de nivelul foarte ridicat al somajului, de circa 23%.

Citeste si:

Dupa o crestere economica de numai 0,7% in 2011, guvernul de la Madrid anticipeaza pentru acest an o contractie a PIB de 1,7%, cu crestere economica negativa in primele doua trimestre.

In acest context dificil, guvernul trebuie sa reduca deficitul bugetar in acest an la 5,3% din PIB, de la 8,51% in 2011. Pentru 2013, tinta deficitului bugetar este de 3%, considerata deja nerealista de numerosi analisti.

Spania a imprumutat marti 3,178 miliarde de euro prin emisiuni de titluri pe termen de 12 si 18 luni, la randamente in crestere puternica.

Pentru titlurile pe termen de 12 luni randamentul obtinut a fost de 2,6% (fata de 1,4% in 20 martie), iar pentru titlurile pe 18 luni randamentul a atins 3,1% (fata de 1,7% in martie).

Guvernul de la Madrid urmeaza sa efectueze joi o alta emisiune de obligatiuni pe termen de 10 ani, prin care vrea sa obtina 5,5 miliarde de euro.