19 Aprilie 2012

Culisele nationalizarii diviziei Repsol din Argentina: Chinezii au vrut sa cumpere compania



Interventia Argentinei pentru nationalizarea YPF, controlata de grupul spaniol Repsol, a dejucat planurile pregatite in ultimii ani de compania chineza de stat Sinopec de a prelua compania petroliera sud-americana, au declarat surse apropiate situatiei, potrivit Reuters.

Surse bancare sustin ca Sinopec, a doua mare companie petroliera din China, a negociat cu Repsol pentru preluarea participatiei de 57% detinuta de grupul spaniol la YPF, anunta Mediafax.

Potrivit site-ului chinez Caixin.com, preluat de Reuters, o sursa a afirmat ca Sinopec a ajuns chiar la un acord neangajant pentru preluarea YPF pentru mai mult de 15 miliarde de dolari.

Presedintele argentinian Cristina Fernandez a prezentat marti un plan de renationalizare a YPF, inlocuind directorul general al companiei cu un ministru. Decizia a iritat Repsol si guvernul spaniol si a fost criticata pe plan international, inclusiv de catre Comisia Europeana.

Sursele citate au afirmat ca decizia Argentinei de a renationaliza YPF anuleaza orice sperante ale Sinopec de a prelua compania.

"Chestiunea este prea paroasa ca sa mai poata atrage bani de la vreo mare companie din China, in absenta unei relatii speciale cu guvernul argentinian, de care ma indoiesc. Este o situatie dificila pentru oricine tinand cont de interventia guvernului. Pentru mine, pare sinucidere politica sa lasi o companie chineza sa preia YPF la scurt timp dupa nationalizare. Nu cred ca pot face un asemenea flipflop", comenteaza o sursa bancara.

Sursele bancare sustin ca Sinopec a inceput sa se intereseze de YPF acum cel putin cinci ani.

Caixin.com noteaza ca Sinopec continua discutiile cu Repsol pentru preluarea YPF in pofida nationalizarii iminente, iar Financial Times sustine ca grupul spaniol nu a informat guvernul argentinian in privinta discutiilor cu societatea chineza.

Purtatorul de cuvant al Sinopec a refuzat sa comenteze informatiile.

Administratia argentiniana a invocat, drept motive pentru nationalizarea YPF, scaderea productiei si investitiile insuficiente derulate de Repsol dupa privatizare.

Grupul spaniol a cerut despagubiri de 10,5 miliarde de dolari in schimbul actiunilor confiscate de stat, solicitare respinsa de Argentina.



Citeste si