Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat ca a obtinut miercuri angajamente de 34 miliarde de dolari, inclusiv cele asumate de guvernul polonez si cel elvetian, transmite Mediafax.

"Sa ne asiguram ca Fondul are suficiente resurse pentru a combate crizele si pentru a promova stabilitatea economica globala este in interesul tuturor statelor membre", a spus Lagarde intr-un comunicat transmis miercuri seara de FMI.

Lagarde spera sa atraga cel putin 400 miliarde de dolari de la oficialitatile prezente in aceasta saptamana la Washington la reuniuni patronate de G20, FMI si Banca Mondiala.

Problema finantarii FMI a devenit mult mai urgenta odata cu noua runda de crestere a costurilor de finantare suportate de Spania si Italia, care a reaprins temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro si impactul acesteia asupra revenirii economiei globale.
SUA a refuzat sa angajeze cu fonduri suplimentare, considerand ca a contribuit suficient la efortul de combatere a crizei din zona euro prin asigurarea de lichiditate ampla in dolari pentru bancile europene.

Citeste si:

Totuti, Washingtonul a aratat miercuri ca sprijina procesul de refinantare a FMI, evitand reluarea retoricii anterioare privind necesitatea unor masuri suplimentare din partea guvernelor europene.

Statele din Europa au anuntat deja ca vor suplimenta resursele FMI cu aproximativ 200 miliarde de dolari, iar Japonia a devenit marti prima tara non-europeana care a oferit o contributie suplimentara, de 60 miliarde de dolari.

Suedia a angajat 10 miliarde de dolari si a promis ca va suplimenta suma, ulterior, cu aproape 5 miliarde de dolari, iar Danemarca si Norvegia au promis 7 miliarde de dolari, respectiv 9,3 miliarde de dolari.