Potrivit unor surse apropiate situatiei, ar putea fi propusa o majorare de 9 miliarde de euro fata de bugetul pentru acest an. Suma nu a fost confirmata, dar, potrivit unei surse, majorarea va fi "substantiala".

Proiectul va fi prezentat miercuri la o reuniune a Comisiei, iar pana la un summit-ul UE din iunie, la care ar trebui sa fie adoptat bugetul, vor avea loc negocieri dure, intrucat mai multe state, intre care Franta si Marea Britanie, refuza orice majorare a contributiei nationale, au spus sursele AFP.

Guvernele au limitat bugetul pentru acest an la 129 miliarde de euro, cu 4 miliarde de euro mai putin fata de propunerile Comisiei si Parlamentului European, in ideea de a alinia cheltuielile UE cu austeritatea din majoritatea tarilor membre.

Citeste si:

La momentul respectiv, comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, a avertizat ca executivul comunitar "nu va putea plati toate facturile".

Evolutia ulterioara i-a dat dreptate, noteaza AFP. Comisarul a anuntat in martie ca Parlamentul are probleme in a identifica fonduri de 11 miliarde de euro, necesare pentru a achita statelor facturile trimise la sfarsitul anului trecut.

Statele UE prezinta tot mai multe facturi pentru rambursare de la bugetul UE, deoarece 2013 este ultimul an al exercitiului bugetar 2007-2013, iar reducerile de fonduri din ultimii doi ani a determinat executivul comunitar sa amane multe plati.