Fondurile vor fi folosite pentru a compensa pierderile inregistrate de bancile elene din participarea la programul de reducere a indatorarii Greciei prin stergerea partiala a datoriilor catre detinatorii privati de obligatiuni ale statului elen, a spus Papademos intr-o conferinta despre IMM-uri, citat de cotidianul Kathimerini.

Injectia de capital este cruciala pentru a asigura o functionare normala a sistemului bancar, a spus premierul.

Recapitalizarea bancilor este o preconditie pentru ca institutiile de credit sa se implice in "repornirea"economiei. Sustinerea mediului de afaceri dupa cinci ani de recesiune este "o prioritate" pentru Grecia, a adaugat el.

"Guvernul incearca sa faca tot posibilul pentru a se asigura ca resursele ajung in economia reala", a spus Papademos.

Citeste si:

Anuntarea termenilor recapitalizarii bancilor urmeaza sa fie amanata dupa alegerile de pe 6 mai, ca urmare a dificultatilor in obtinerea unui acord cu actionarii bancilor.

Bancile elene trebuie sa ajunga pana la sfarsitul lunii septembrie la o rata de adecvare a capitalului de 9%, ceruta de banca centrala. Este putin probabil ca bancile sa prezinte planuri de recapitalizare atata timp cat guvernul lucreaza la structura programului de sustinere a bancilor, noteaza Kathimerini.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara a primit transa de 25 de miliarde de euro de la fondul european de urgenta, insa nu va elibera banii si va acorda bancilor doar scrisori de angajament ca va subscrie necesarul de capital al acestora.