Intr-o rezolutie aprobata cu 458 de voturi la 71, politicienii au "deplans" decizia presedintelui argentinian Cristina Fernandez, pe care au calificat-o drept "unilaterala si arbitrara".

Autoritatile de la Madrid au avertizat deja ca vor lua masuri de reactie la decizia Argentinei, iar un oficial spaniol a declarat joia trecuta ca Uniunea Europeana ar urma sa intervina pentru sustinerea Spaniei.

Parlamentul cere Comisiei Europene sa se foloseasca de toate instrumentele existente la nivelul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si G20 pentru a reactiona fata de aceasta nationalizare, care nu respecta "obligatiile Argentinei din acordurile internationale".

Citeste si:

Nationalizarea poate afecta negocierile in curs referitoare la un acord comercial intre UE si blocul Mercosur al tarilor americo-latine, condus de Brazilia si Argentina, ca si sistemul de tarife preferentiale de care beneficiaza statul argentinian in relatiile cu Uniunea Europeana, se arata in rezolutie.

La inceputul acestei saptamani, presedintele argentinian Cristina Fernandez a nationalizat YPF, cel mai mare producator de petrol din tara, preluand participatia majoritara detinuta de grupul spaniol Repsol, dupa dispute intre administratie si companie privind scaderea productiei si programul de investitii.

Directorul general al YPF a fost inlocuit cu ministrul Planificarii, Julio De Vido, iar administratia prezidentiala va trimite Congresului un proiect de lege privind nationalizarea unei participatii de 51% la companie.