Sefii Wal-Mart, in loc sa extinda ancheta si sa notifice autoritatile mexicane si pe cele din SUA, au musamalizat totul.

Potrivit cotidianului american New York Times (NYT), preluat de Reuters, un avocat de la Wal-Mart a primit in 2005 un e-mail de la Sergio Cicero Zapata, un fost director la cea mai mare divizie internationala a grupului, cea din Mexic, in care era descris modul in care subsidiara a platit mita pentru a obtine permise necesare construirii de magazine in tara.

Fostul director a furnizat nume, date si sumele platite ca mita, explicand ca are atat de multe date intrucat a fost mai multi ani avocatul responsabil cu obtinerea permiselor de constructie pentru divizia din Mexic.

Wal-Mart a trimis experti in Mexico City, care au descoperit documente despre sute de plati suspecte totalizand peste 24 de milioane de dolari. Sefii companiei au oprit investigatia si nu au notificat autoritatile din SUA sau Mexic, scrie cotidianul american.

Actualul director general, Mike Duke, si fostul director general Lee Scott, care se afla in prezent in board-ul grupului, s-au numarat printre persoanele care au cunoscut situatia, noteaza NYT.
Wal-Mart a transmis intr-un comunicat ca este "profund ingrijorat" de afirmatiile din articolul NYT si ca a inceput anul trecut o ancheta privind respectarea prevederilor legii referitoare la practicile de coruptie in strainatate ale companiilor listate in SUA (Foreign Corrupt Practices Act-FCPA).

Citeste si:

Grupul a afirmat ca a dezvaluit ancheta Departamentului de Justitie si Comisiei pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA.

"Multe din actiunile invocate in articolul din NYT sunt mai vechi de sase ani. Daca aceste afirmatii sunt adevarate, nu reflecta ceea ce suntem", a spus David Tovar, vicepresedinte pentru comunicare la Wal-Mart.

Divizia Wal-Mart din Mexic, cunoscuta local sub numele de Walmax, s-a extins rapid de la deschiderea primului magazin al grupului in Mexico City in 1991. Acesta a fost primul magazin al Wal-Mart din afara SUA. In 2011, divizia din Mexic a avut vanzari de circa 29 miliarde de dolari, in timp ce grupul a raportat pentru anul financiar incheiat in ianuarie vanzari de 443,85 miliarde de dolari.

Intermediari, numiti "gestores", sunt folositi in Mexic pentru o gama foarte larga de activitati, de la obtinerea permiselor de rezidenta la rezolvarea unor chestiuni legate de taxe si obtinerea permiselor de constructie.

Acestia sunt in foarte multe cazuri actori legali in sistemul birocratic din Mexic, dar lipsa transparentei poate face imposibil de stiut daca activitatile acestora implica darea de mita, au declarat mai multi oameni de afaceri straini ce lucreaza in Mexic.
.