Scaderea activitatii economice din sectorul privat al zonei euro s-a accentuat in aprilie dincolo de asteptarile analistilor, descurajand sperantele ca regiunea va iesi in curand din recesiune, dupa doua trimestre consecutive de contractie, transmite Reuters.
Scaderea comenzilor si cresterea somajului au fost resimtite atat in industria manufacturiera, cat si in sectorul serviciilor, potrivit datelor prezentate luni de compania de cercetare si informatii financiare Markit, relateaza Mediafax.

Sondajele efectuate lunar de Markit in randul firmelor si companiilor din statele zonei euro reflecta directia cresterii economice.

Indicele sectorului serviciilor din zona euro a scazut astfel in aprilie la minimul ultimilor cinci luni, sub estimarile analistilor contactati de Reuters, indicand contractia activitatii economice. In industria manufacturiera, sondajul a aratat ca luna aprilie a fost cea mai proasta din iunie 2009.

"Spuneam luna trecuta ca am avut probabil un al doilea trimestru consecutiv de declin al activitatii economice, marcand o recesiune, care se extinde acum pentru cel de-al treilea trimestru consecutiv. Nu exista niciun catalizator real de crestere, ceea ce sugereaza ca, desi rata generala de declin este in prezent modesta, s-ar putea accentua in urmatoarele luni", comenteaza economistul sef al Markit, Chris Williamson.

Media estimarilor economistilor intervievati de Reuters indica o scadere a economiei zonei euro cu 0,2% in primul trimestru, urmata de o contractie de 0,1% in trimestrul al doilea.

In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat cu 0,3% fata de trimestrul anterior si a crescut cu 0,7% raportat la perioada corespunzatoare a lui 2010.

Williamson subliniaza de asemenea scaderea "foarte severa" a activitatii economice in zona euro in afara Germaniei si Frantei, state care sunt pe o panta descendenta insa rezista mai bine decat economiile vecine.

"Veniturile fiscale vor fi scazute, iar somajul va continua sa creasca. Oare dau rezultate aceste masuri de combatere a deficitului?", se intreaba economistul.

Rata somajului a crescut in februarie in zona euro la 10,8%, un nou record.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri