Scaderea economiei britanice marcheaza prima evolutie "in W" din ultimii 40 de ani.

Marea Britanie a inregistrat o scadere a PIB de 0,2% in primul trimestru din acest an, dupa ce in T4 2011 suferise o contractie de 0,3%. Economistii anticipau o crestere de 0,1% in lunile ianuarie – martie ale acestui an.

Estimarile au fost insa date peste cap de cifrele foarte slabe venite din sectorul constructiilor, unde s-a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii trei ani.

Economia de 2,4 trilioane de dolari a Regatului s-a contractat cu 7,1% in timpul recesiunii din 2008 si 2009, iar recuperarea a fost modesta, afectata de criza din zona euro, reducerile de cheltuieli ale Guvernului, inflatia ridicata si de problemele sectorului bancar.

Output in Britain's service sector - which makes up more than three quarters of GDP - rose by just 0.1 percent in the first quarter after falling 0.1 percent in Q4 2011, kept down by a fall in output in the large business services and finance sector.

Citeste si:

Sectorul serviciilor, care reprezinta mai mult de doua treimi din PIB-ul Marii Britanii, a urcat cu doar 0,1% in T1, in vreme ce productia industriala s-a redus cu 0,4%.

Si Spania si-a anuntat la mijlocul acestei luni reintrarea in recesiune tehnica, la doi ani dupa revenirea la crestere economica, guvernatorul bancii centrale spaniole confirmand ca declinul de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut a continuat la inceputul lui 2012.

In Romania, Institutul National de Statistica va anunta in luna mai PIB-ul din primul trimestru, majoritatea semnalelor indicand o reintrare in recesiune tehnica si in cazul tarii noastre.

Sursa imagine: sxc.hu