Uniunea Europeana a decis sa nu reclame Ungaria in justitie din cauza unei dispute referitoare la legea bancii centrale care a dus la blocarea negocierilor cu FMI si CE pentru un nou program de sustinere, ceea ce alimenteaza optimismul privind reluarea discutiilor, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Premierul Viktor Orban a declarat la Bruxelles ca obstacolele din calea unui nou ajutor financiar au fost practic inlaturate.

Forintul s-a apreciat cu peste 1% dupa comentariile lui Orban si un document conform caruia Comisia Europeana nu va recurge la Curtea Europeana de Justitie din cauza conflictului legat de banca centrala.

Negocierile pentru un nou program de sprijin financiar, preventiv, au fost intrerupte in decembrie, din cauza legii care, potrivit CE, submineaza independenta bancii centrale a Ungariei.

"Ne-am apropiat foarte mult de un rezultat, in problemele esentiale. Este o chestiune de zile, maxim de saptamani", a spus Orban, adaugand ca asta inseamna si ca obstacolele din calea inceperii negocierilor cu FMI au fost practic inlaturate.

Diplomati europeni au avertizat totusi ca Budapesta trebuie sa convinga complet Comisia in aceasta disputa.

Una dintre problemele ramase nerezolvate este cea a salariului guvernatorului bancii centrale care a fost redus, masura care contravine legislatiei europene, potrivit careia retributia unui sef de banca centrala nu poate fi modificata in timpul mandatului sau. Orban a explicat ca masura face parte din programul de austeritate aplicat de guvern.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa ii informeze miercuri pe comisarii UE, care vor decide daca sa sustina politicile Ungariei sau sa ceara mai multe schimbari ale legii bancii centrale.

Comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn a decis ca Ungaria sa nu fie reclamata la Curtea Europeana de Justitie intrucat autoritatile de la Budapesta coopereaza.

Autoritatile ungare spera ca un nou acord cu FMI sa duca la scaderea costurilor imprumuturilor, care au atins un nivel nesustenabil din cauza temerilor investitorilor provocate de politicile economice neortodoxe ale guvernului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri