Premierul Viktor Orban a declarat la Bruxelles ca obstacolele din calea unui nou ajutor financiar au fost practic inlaturate.

Forintul s-a apreciat cu peste 1% dupa comentariile lui Orban si un document conform caruia Comisia Europeana nu va recurge la Curtea Europeana de Justitie din cauza conflictului legat de banca centrala.

Negocierile pentru un nou program de sprijin financiar, preventiv, au fost intrerupte in decembrie, din cauza legii care, potrivit CE, submineaza independenta bancii centrale a Ungariei.

"Ne-am apropiat foarte mult de un rezultat, in problemele esentiale. Este o chestiune de zile, maxim de saptamani", a spus Orban, adaugand ca asta inseamna si ca obstacolele din calea inceperii negocierilor cu FMI au fost practic inlaturate.

Diplomati europeni au avertizat totusi ca Budapesta trebuie sa convinga complet Comisia in aceasta disputa.

Citeste si:

Una dintre problemele ramase nerezolvate este cea a salariului guvernatorului bancii centrale care a fost redus, masura care contravine legislatiei europene, potrivit careia retributia unui sef de banca centrala nu poate fi modificata in timpul mandatului sau. Orban a explicat ca masura face parte din programul de austeritate aplicat de guvern.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa ii informeze miercuri pe comisarii UE, care vor decide daca sa sustina politicile Ungariei sau sa ceara mai multe schimbari ale legii bancii centrale.

Comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn a decis ca Ungaria sa nu fie reclamata la Curtea Europeana de Justitie intrucat autoritatile de la Budapesta coopereaza.

Autoritatile ungare spera ca un nou acord cu FMI sa duca la scaderea costurilor imprumuturilor, care au atins un nivel nesustenabil din cauza temerilor investitorilor provocate de politicile economice neortodoxe ale guvernului.