"Companiile vor investi 50-70 de miliarde de dolari in dezvoltarea completa a (proiectului, n,r.) Marii Barent si circa 50-55 miliarde de dolari in productia offshore din Marea Neagra" potrivit estimarilor preliminare, a declarat presedintele Rosneft, Eduard Khudainatov.

Acordul a fost semnat de Khudainatov si presedintele boardului Eni, Paolo Scaroni, in prezenta premierului rus, si presedinte ales, Vladimir Putin.

Eni va avea o participatie de 33% in proiect. Compania italiana va finanta prospectarea geologica a depozitelor offshore cu rezerve recuperabile estimate la 36 miliarde de barili de echivalent petrol.

Potrivit intelegerii, cele doua companii vor dezvolta in comun depozitele Val Satkogo din Marea Neagra si Fedinski din Marea Barent, iar Rosneft va participa si la proiecte internationale ale Eni.

Citeste si:

Val Satkogo are rezerve recuperabile estimate la circa zece muiliarde de barili echivalent petrol.

Investitiile in prospectiuni geologice la Marea Neagra vor totaliza doua miliarde de dolari, a afirmat Khudainatov.

Grupul american Exxon si Rosneft au prezentat saptamana trecuta un parteneriat care ar putea angrena investitii de 500 de miliarde de dolari in exploatarea unor zacaminte de hidrocarburi din zona Arctica si Marea Neagra. In Marea Neagra, acordul vizeaza bazinul Tuapse, din platforma ruseasca, cu rezerve recuperabile de hidrocarburi de 9 miliarde de barili.