11 Aprilie 2006

Pretul petrolului a revenit la 68 de dolari pe baril

Pretul petrolului a urcat din nou, luni, la nivelul de 68 de dolari pe baril, in urma tensiunilor generate de programul nuclear iranian, dar si a problemelor legate de livrarile din Nigeria, scrie presa internationala.
Pretul titeiului a crescut luni, pe pietele electronice asiatice, titeiul din Golf ajungand la 67,73 dolari pe baril, in crestere cu 0,34 dolari, iar cel din Marea Nordului a crescut, la Londra, cu 0,41 dolari pe baril, pentru a ajunge la 67,70 dolari, ca urmare a eventualei izolari a Iranului si a ingrijorarilor corelate ofertei de benzina din SUA, informeaza Rompres.

Titeiul light, sweet crude, cu livrare in luna mai a crescut cu 0,34 dolari pentru a se cifra la 67,73 dolari, la bursa electronica de la Singapore, dupa pranz.

Contractele la termen de benzina au majorat pretul cu 1,22 dolari pentru a se cifra la 1,9890 galonul (3,8 litri), adica 0,52 dolari, in timp ce combustibilul pentru incalzit a ajuns la 1,8915 dolari galonul, in crestere cu 0,89 dolari.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut Iranului sa suspende programul de imbogatire a uraniului. Iranul a refuzat sa suspende programul, pretinzand ca este vorba de un program la scala redusa, strict pentru cercetare si nu pentru dezvoltarea armelor nucleare.

Administratia SUA a lasat deschisa posibilitatea unui raspuns militar in cazul in care Iranul nu-si limiteaza ambitiile nucleare.

Amenintarea cea mai serioasa este reprezentata de blocarea livrarilor petroliere, care ar putea fi directa, in sensul unei reduceri nete a contributiei iraniene, si care echivaleaza cu multe milioane de barili pe zi, sau indirect, dar si mai devastator, ca cel privind blocarea si minarea Stramtorii Hormuz, la intrarea in Golful Persic, prin apele caruia tranziteaza aproximativ 15 sau 18 milioane de barili pe zi ce se indreapta spre Occident. Consecinta inevitabila ar fi majorarea pretului titeiului.

Informatiile guvernamentale ale SUA au indicat o reducere cu 4,4 milioane de barili, saptamana trecuta, a ofertei interne, stocurile cifrandu-se la 211,8 milioane barili.



Citeste si