Ungurii de la MOL sunt gata sa isi vanda participatia de la Nabucco

Grupul ungar de petrol si gaze MOL este gata sa vanda participatia detinuta la consortiul Nabucco, care dezvolta proiectul gazoductului, intrucat este ingrijorat in privinta costurilor, asigurarii aprovizionarii cu gaze naturale si managementului, potrivit directorului general al MOL, Zsolt Hernadi.

"Am semnalat ca suntem gata sa ne vindem actiunile daca este necesar (...) trebuia sa trimitem acum un semnal foarte, foarte puternic ca nu suntem dispusi sa finantam asa ceva in continuare", a spus Hernadi, care ocupa si postul de presedinte al grupului, dupa reuniunea anuala a actionarilor MOL, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

MOL si-a exptimat indoilelile in legatura cu Nabucco in mai multe randuri incpand din 2010, din cauza incertitudinii costurilor, asigurarii aprovizionarii cu gaze naturale si a ingrijorarii privind structura si managementul, a anuntat MOL saptamana aceasta, cand a notificat ca nu va finanta bugetul pe acest an al consortiului care ar trebui sa construiasca Nabucco.

Finantarea pana in prezent a Nabucco a costat MOL circa 20 de milioane de euro, iar consortiul Nabucco Gas Pipeline International nu este condus adecvat, a spus Hernadi.

Europa Centrala si de Est are nevoie de surse alternative de aprovizionare, dar nimeni nu a raspuns la intrebari esentiale privind sursele de gaze ale Nabucco, costuri, costuri de transport, iar acesta este motivul pentru care MOL nu va mai finanta proiectul.

"Nu este un club unde sa poti intra si pleca. Este o companie la care avem o participatie. Astazi nimeni nu mai vorbeste de maretul vis Nabucco, care pentru Dumnezeu stie ce costuri, nici asta nu stim, va aduce gaze naturale din regiunea Caspicii in Austria", a spus seful MOL, adaugand ca MOL a renuntat sa mai asigure finantare, dar pentru vanzarea actiunilor este nevoie, evident, de un cumparator.

Consortiul Nabucco, cu sediul la Viena, are actionari companiile OMV Austria, Transgaz (TGN), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia si RWE Germania.

Proiectul vizeaza constructia unui gazoduct din regiunea Caspica pana in Austria, cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Potrivit unor experti din industria petroliera, citati de agentia ungara MTI, daca actualii actionari nu-si exercita dreptul de preemptiune, MOL ar putea vinde participatia in consortiu companiei germane Bayerngas, care se afla in negocieri pentru a deveni al saptelea partener al Nabucco. Bayerngas intentioneaza sa se alature Nabucco si se asteapta la o decizie in acest sens in acest an, a declarat, miercuri, un purtator de cuvant al companiei pentru Reuters, chiar si dupa ce MOL a pus sub semnul intrebarii proiectul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri