Guvernul spera ca discutiile politice la nivel inalt avute cu oficialii chinezi sa fie valorificate prin proiecte economice, fara sa mai ramana in istorie ca simple "note de subsol", ca in ultimii ani, a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu, citat de Mediafax.
Premierul s-a intalnit cu omologul sau chinez, Wen Jiabao, intrevedere organizata la Varsovia, unde a participat la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, in cadrul Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".

Atentionat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul intalnirii, ca astfel de discutii cu oficialii chinezi a avut si predecesorul sau, Emil Boc, dar fara un rezultat economic concret, Ungureanu a aratat ca este nevoie ca un intreg sistem sa fie pus "in miscare", pentru ca astfel de intalniri la nivel politic sa fie valorificate in plan economic.

"Nu ne punem problema «daca», ci in sensul lui «trebuie» valorificat. Este adevarat, de foarte multe ori am fost pusi in situatia de a nu putea oferi consistenta contactelor de inalt nivel presedinte-prim-ministru, iar dumneavoastra ati dat exemplul vizitei premierului Emil Boc in China. Trebuie pus un intreg sistem in miscare, pentru a recunoaste ca interesul national tine de felul in care aceste contacte politice de inalt nivel sunt valorificate economic, altminteri ele intra in istorie ca simple note de subsol. Este nu doar interesul meu, ci si o experienta pe care o cunosc si pe care nu vreau sa o repet avandu-l pe Mihai Razvan Ungureanu in fruntea Guvernului", a spus premierul Ungureanu, fost ministru de Externe in Guvernul Tariceanu.

Proiectele propuse de Romania oficialilor chinezi vizeaza lucrari de infrastructura transfrontaliere, pe coridoarele de transport care leaga Marea Neagra de Marea Blatica, realizarea de parcuri industriale si tehnologice, dezvoltarea unor programe in domeniul energiei regenerabile, agriculturii si turismului.

Romania isi propune si sa transforme portul Constanta intr-o "poarta" de intrare a produselor industriale chineze catre sud-estul Europei si Uniunea Europeana.

"Am discutat despre posibilitatea ca Romania sa devina un centru regional pentru producerea de catre firme chineze a turbinelor eoliene, pe care apoi sa le putem exporta in piata europeana. In contextul economic global actual, avem convingerea ca abordarea relatiilor traditionale cu China dintr-o perspectiva strategica, pe termen mediu si lung, asa cum s-a convenit la reuniune, reprezinta un castig pentru toate partile implicate", a spus Ungureanu.

El a aratat ca Romania intentioneaza sa dezvolte si relatiile comerciale cu Polonia, la Bucuresti urmand sa fie organizat un forum de afaceri romano-polon.

La o conferinta economica organizata, la Bucuresti, la inceputul lunii aprilie, premierul Ungureanu a declarat ca Romania intentioneaza sa dezvolte relatiile economice cu China, dupa ce anul trecut ritmul de crestere a exporturilor romanesti l-a depasit pe cel al importurilor.
Relatiile bilaterale intre Romania si China au consemnat in 2011 fata de 2010 o crestere de 36,27% a exporturilor romanesti si de 8,24% a importurilor, valoarea totala a schimburilor comerciale ridicandu-se la 4,2 miliarde dolari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri