Rata somajului atins 24% in primul trimestru, fiind una dintre cele nai ridicate in randul tarilor dezvoltate, iar vanzarile de retail au scazut pentru a 21-a luna consecutiv, din cauza recesiunii, transmite Mediafax.

"Datele sunt teribile pentru oricine, sunt teribile pentru guvern. Spania este intr-o criza de proportii uriase", a spus Garcia-Margallo intr-un interviu la un post de radio.

S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu doua trepte, de la "A" la "BBB+", din cauza contractiei economice si problemelor sistemului bancar, care vor contribui la o deteriorare tot mai accentuata a finantelor publice.

Masura a produs agitatie pe pietele financiare, iar randamentul obligatiunilor Italiei pe termen de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel dupa luna ianuarie, investitorii fiind ingrijorati de perspectivele economice ale tarilor cu datorii mari din zona euro.

Italia a vandut vineri obligatiuni pe 10 ani in valoare de 5,95 miliarde de euro, iar analistii considera ca licitatia a decurs bine avand in vedere circumstantele.

Citeste si:

Spania a intrat in a doua recesiune din ultimii trei ani, iar temerile ca tara nu va putea respecta tinta deficitului bugetar pentru acest an a readus-o in epicentrul crizei datoriilor.

Redresarea economiei si a pietei muncii va avea loc abia peste doi ani, a declarat vineri ministrul Economiei, Luis de Guindos, anticipand un avans al PIB de 0,2% anul viitor si de 1,4% in 2014.

Guindos a mai spus ca guvernul va majora anul viitor taxa pe valoarea adaugata si alte taxe indirecte, dar va incerca sa reduca taxele pe forta de munca.