Grupul energetic italian Enel este interesat sa se alature proiectului unui gazoduct trans-adriatic, TAP, care sa transporte gaze azere in Italia, posibil prin preluarea unei participatii de 10%-15%, ceea ce ar putea contribui la diversificarea furnizorilor de gaze ai Europei, transmite Reuters, citata de Mediafax.
"Enel este interesat de proiecte care sa aduca gaze in Italia", a declarat directorul general al grupului, Fulvio Conti, confirmand ca printre aceste proiecte se numara Trans Adriatic Pipeline (TAP).

La proiect participa companiile Statoil (Norvegia), EGL (Elvetia) si E.ON Ruhrgas (Germania), urmand sa fie construita o conducta de gaze cu o lungime de 520 de kilometri, care sa conecteze Grecia cu Italia, via Albania si Marea Adriatica.

Publicatia italiana Milano Finanza a relatat ca guvernul de la Roma a cerut Enel sa analizeze o posibila preluare a unei participatii de 10%-15% la TAP.

Enel foloseste gaze pentru alimentarea unora dintre centralele sale energetice din Italia, precum si a unor clienti de retail si construieste un terminal de gaze naturale lichefiate in Sicilia, cu o capacitate de 8 miliarde de metri cubi.

Conducta TAP este doar unul dintre proiectele concurente pentru transportul de gaze de la exploatarea azera Shah Deniz II in Europa.

Italia a sustinut un alt proiect, ITGI, la care sunt partenere companiile Edison (Italia), DEPA (Grecia) si Botas (Turcia).

Proiectul a suferit insa o lovitura la inceputul acestui an, cand consortiul Shah Deniz II, condus de grupul BP, a selectat proiectul TAP ca ruta posibila pentru transportul gazelor azere in Italia.
Guvernul italian si Edison au continuat sa isi afirme angajamentul pentru ITGI.

Un alt proiect concurent este Nabucco, care ar urma sa transporte gaze din Asia in Europa prin intermediul Turciei, Bulgariei, Romaniei si Ungariei, catre Austria si Europa Occidentala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri