Riscul ca Grecia sa paraseasca zona euro a urcat de la 50% inainte de alegeri la 50-75% dupa si este in crestere rapida, avertizeaza economistii Citi, care numesc evenimentul "Grexit" (Greece exit - iesirea Greciei), potrivit CNBC.
Probabilitatea unei dezmembrari de amploare a zonei euro ramane, insa, foarte redusa, noteaza Citi, potrivit Mediafax.

Alegerile din Grecia nu au furnizat o forta politica cu majoritate in parlament, care sa poata forma guvern, dar au inregistrat ascensiunea puternica a partidelor radicale, de dreapta si stanga, care au infuriat votantii cu modul in care au administrat criza datoriilor suverane.

Intrucat formarea unui guvern de uniune nationala sau de coalitie are putine sanse, pare tot mai probabil ca grecii vor trebui sa voteze din nou, situatie in care tara ar putea incalca termenii din acordul cu FMI si UE prin neadoptarea unor reduceri de cheltuieli promise.

"Fara un guvern functional, pare putin probabil ca Grecia va reusi sa prezinte Troicii (FMI, UE si BCE) pana la sfarsitullunii iunie planuri pentru economii bugetare insumand 7% din PIB", a scris intr-un raport economistul Citi, Guillaume Menuet.

Chiar si cu sprijinul presedintelui desemnat in alegerile de duminica in Franta, Francois Hollande, este putin probabil ca Grecia sa obtina concesii in privinta actualului acord de ajutor, a spus Menuet.

"Troica va amana probabil urmatoarea transa a programului. In trimestrul al doilea, este programata eliberarea a 31,3 miliarde de euro. Daca Grecia nu face progrese, Troica va opri probabil pogramul. Statul si bancile elene vor ramane fara bani", se arata in nota Citi.

Intr-o astfel de situatie, Grecia va fi obligata sa paraseasca zona euro, a afirmat Menuet, adaugand ca probabilitatea unei iesiri din uniunea monetara creste rapid.

Grecia trebuie sa aprobe in iunie masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor in valoare de 11 miliarde de euro, pentru urmatorii doi ani, in schimbul continuarii ajutorului financiar de la UE si FMI.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor din Grecia, Noua Democratie (dreapta) si socialistii PASOK (stanga), partidele care au dominat scena politica mai multe decenii si singurele formatiuni importante care sustin politica proausteritate, au obtinut impreuna circa 32% din voturi si numai 149 din cele 300 de locuri in Parlament.

PASOK a obtinut numai 13,2% din voturi (41 de locuri in Parlament), fiind impins pe locul al treilea de Coalitia Stangii, cu 16,8% (52 locuri). Partidul Noua Democratie a atras 18,8% din voturi (108 locuri), iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat sa formeze un nou guvern de catre presedintele Greciei, Karolos Papoulias. Noua Democratie primeste 50 de locuri, pa langa cele 58 castigate prin vot, intrucat este partidul cu cel mai ridicat scor electoral.

Samaras ar urma sa primeasca luni mandatul pentru formarea noului guvern. Conform Constitutiei, presedintle Greciei, Karolos Papoulias, va da termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate sa formeze executivul. Daca acesta esueaza, al doilea partid dupa numarul de locuri din parlament va primi mandatul, urmat de al treilea. In cazul in care toate partidele desemnate esueaza, presedintele va cere liderilor partidelor formarea unui guvern de uniune nationala. Daca nici acest apel nu are rezultat, vor fi organizate noi alegeri, posibil pe 17 iunie, potrivit Kathimerini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri