Somajul din Grecia atinge un nivel record

Rata somajului din Grecia a atins un nou record in februarie, subliniind impactul masurilor de austeritate impuse tarii de catre UE si FMI in schimbul ajutorului financiar, in timp ce partidele politice nu reusesc sa formeze un guvern dupa alegerile parlamentare de duminica, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Circa unul din cinci greci si unul din doi tineri nu au slujbe in Grecia, potrivit datelor biroului de statistica ELSTAT. Rata somajului a atins 21,7% in februarie, de la 21,3% in prima luna a anului. Pe segmentul de varsta 15-24 de ani, somajul s-a situat la 54%.

Reducerile de cheltuieli impuse incepand din 2010 prin acordurile de ajutor international au condus la un val de inchideri de companii si falimente.

Situatia economica a generat furie in randul populatiei fata de partidele politice care au condus tara in ultimele decenii. Aceste partide au inregistrat rezultate slabe in alegerile desfasurate duminica, mai mult de jumatate din mandate fiind atribuite unor partide care se opun termenilor acordurilor de ajutor international.

Numarul persoanelor fara loc de munca a crescut cu 42% in februarie fata de aceeasi luna a anului trecut, la 1,1 milioane, in timp ce numarul persoanelor angajate a coborat cu 8%, la minimul record de 3,87 milioane.

Contractia economica a Greciei pentru perioada 2008-2012 este estimata la 20%, aceasta fiind cea mai lunga si mai dificila recesiune a tarii de dupa al Doilea Razboi Mondial. Peste 500.000 de locuri de munca, circa 10% din total au fost desfiintate in acest interval.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri