In februarie, CE estima o contractie de 0,3% pentru zona euro si stagnare pentru UE in acest an. In prognoza din toamna, executivul comunitar estima o crestere economica de 0,5% pentru uniunea monetara si de 0,6% pentru UE, scrie Mediafax.

La nivelul UE, PIB ar putea creste cu 1,3% anul urmator, potrivit prognozei.

Dintre cele 17 state ale zonei euro, doar Spania va ramane in recesiune si anul urmator.

Produsul Intern Brut al zonei euro va creste cu 1% anul urmator, dupa o contractie de 0,3% in acest an, estimeaza CE in prognoza economica de primavara.

In timp ce Grecia va inregistra in acest an cea mai mare contractie din randul statelor euro, de 4,7%, economia tarii ar putea stagna anul urmator. Italia si Portugalia vor reveni pe crestere in 2013. Spania ar putea inregistra un declin de 1,8% in acest an, urmat de o scadere de 0,3% anul urmator.

Raportul UE vine in contextul unor noi turbulente pe pietele financiare, dupa ce alegatorii din Franta si Grecia s-au exprimat, la sfarsitul saptamanii trecute, impotriva programelor de austeritate. Avand in vedere accentuarea declinului economic si somajul la maximul a 15 ani, guvernele statelor membre ar putea avea probleme in a restabili increderea investitorilor.

Citeste si:

"Perspectiva continua sa fie afectata de incertitudine ridicata. Cel mai mare risc ramane agravarea crizei datoriilor suverane in zona euro", noteaza Comisia.

Cursul euro nu a fost influentat semnificativ de publicarea raportului, fiind tranzactionat la 1,2984 dolari la 11:15 (ora Bruxelles-ului).
O contractie a zonei euro in acest an ar fi prima dupa 2009, cand criza sectorului bancar declansata in SUA a evidentiat indatorarea excesiva si dezechilibrele care au aruncat Europa in criza datoriilor suverane.

Somajul in zona euro s-ar putea situa in media la 11% in acest an, in urcare de la 10,2% anul trecut, cu Spania inregistrand cel mai ridicat nivel, de 24,4%, arata raportul.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, ar putea creste cu cu 0,7% in acest an si cu 1,7% anul urmator, potivit prognozei Comisiei. In Franta, unde Francois Hollande l-a invins saptamana trecuta pe Nicolas Sarkozy in alegerile prezidentiale, economia va creste cu 0,5% in acest an si cu 1,3% anul urmator.