Guvernul spaniol obliga bancile sa majoreze provizioanele pentru imprumuturile imobiliare cu 30 de miliarde de euro si va angaja doua firme de audit pentru evaluarea activelor institutiilor de credit, intr-o a patra incercare de asanare a sistemului financiar, relateaza Bloomberg.

Bancile trebuie sa creasca provizioanele pentru imprumuturile imobiliare care sunt inca performante la 30%, de la 7% in medie, a declarat ministrul Economiei, Luis de Guindos. Guvernul va forta totodata toate bancile sa scoata toate activele imobiliare detinute din balanta contabila, astfel incat sa poata fi vandute, scrie Mediafax.

"Planul are rolul sa confere credibilitate si incredere sistemului financiar, sa permita reluarea creditarii si vanzarea proprietatilor imobiliare la preturi rezonabile", a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o sedinta de guvern pentru aprobarea masurilor.

Noul plan face parte din eforturile premierului Mariano Rajoy de a elimina temerile legate de pierderile ascunse ale bancilor, care au urcat costurile de finantare ale tarii.

Spania a anuntat miercuri nationalizarea Bankia, a patra mare institutie de credit a tarii, cu cele mai mari detineri de active imobiliare din tara, incercand sa risipeasca temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani dupa ce sectorul a fost puternic lovit de prabusirea pietei constructiilor.

"Toate planurile anterioare au fost anuntate cu mare pompa, dar in final nu au fost credibile. Trebuie sa reuseasca de aceasta data", a declarat Javier Diaz-Gimenez, profesor de economie la scoala de afaceri IESE din Madrid a Universitatii Navara.

Bancile au fost deja obligate de guvern, in februarie, sa puna deoparte 53,8 miliarde de euro, pentru acoperirea costurilor si necesarului de capital.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si