JPMorgan anunta retragerea directorul de investitii, ca urmare a unei pierderi de 2,3 mld. dolari pe derivate

Grupul JPMorgan Chase a confirmat luni retragerea directorului executiv de investitii, Ina Drew, aflata in cadrul bancii de mai mult de 30 de ani si una dintre cele mai bine platite femei de pe Wall Street, ca urmare a pierderii de 2,3 miliarde dolari cauzate de o strategie gresita de investitii.

Banca, cea mai mare din SUA, a dezvaluit saptamana trecuta o investitie riscanta care a condus la o pierdere de peste doua miliarde de dolari, relateaza Mediafax.

Din pozitia de director executiv pentru investitii la JPMorgan, Drew a condus grupul de administrare a riscului care a inregistrat pierderile, potrivit Wall Street Journal.

Drew, membra a cercului de consilieri ai directorului general, Jamie Dimon, s-a numarat printre cele mai bine platite femei de pe Wall Street, cu un castig de 31,4 milioane de dolari cumulat in ultimii doi ani.

"Ina Drew a fost un partener important in multii ani alaturi de JPMorgan. In pofida pierderilor noastre recente la departamentul de investitii, vasta contributie a acesteia nu trebuie umbrita de evenimentele recente", potrivit unui comunicat al gupului bancar.

Potrivit bancii, postul va fi preluat de Matt Zames, in prezent unul dintre sefii diviziei de venituri fixe (precum cele provenite din investitii in obligatiuni). Zames conduce si operatiunile pentru piete de capital la divizia de credite ipotecare a JPMorgan.

Potrivit unor surse citate de Reuters, alti doi directori executiv, pe langa Drew, ar trebui inlaturati din conducerea celei mai mari banci americane in urmatoarele zile, toti trei fiind responsabili pentru strategia de hedging care a provocat o pierdere de peste 2 miliarde de dolari si a afectat reputatia institutiei.

Potrivit surselor, banca vrea demisiile a doi dintre directorii executivi subordonati lui Drew, Achilles Macris si Javier Martin-Artajo, care lucreaza la birourile din Londra ale JPMorgan.

Surse apropiate situatiei citate de Bloombeg au declarat ca toti angajatii biroului londonez responsabil de pierdere sunt in pericol sa-si piarda locurile de munca. Banca ancheteaza daca angajatii diviziei au incercat sa ascunda riscurile la care era expusa banca pe derivatele respective.

Divizia condusa de Drew a facut greseli in administrarea unui portofoliu mare de derivate bazate pe obligatiuni, potrivit bancii. Portofoliul include numeroase straturi de instrumente folosite in hedging care au devenit prea complexe si prea mari pentru a putea fi gestionate si lichidate rapid in caz de necesitate, calitati de baza intr-o piata volatila cu rulaje reduse unde viteza de reactie a traderilor poate face diferenta.

Drew si-a inaintat de mai multe ori demisia in ultimele saptamani, pe masura ce magnitudinea crizei de la divizia pe care o conduce a devenit tot mai clara, potrivit uneia dintre surse. Demisia nu a fost acceptata imediat datorita performantelor anterioare ale ei in conducerea bancii.

Ratingul de credit al bancii a fost retrogradat vineri de catre agentia Fitch, iar Standard & Poor's a anuntat ca ar putea lua o decizie similara, in urma pierderii anuntate joi de banca.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri