Zona euro a reusit astfel sa evite la limita recesiunea in primele trei luni ale acestui an, insa criza datoriilor de stat a impins in stagnare economiile Frantei si Italiei, largind decalajul fata de Germania, noteaza Mediafax.

Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o contractie economica de 0,2% in zona euro in primul trimestru, dupa un declin de 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de scadere a PIB fata de trimestrul anterior.

Raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, economia zonei euro a stagnat in primul trimestru, iar cea a UE a crescut cu 0,1%.

In trimestrul al patrulea al anului trecut, atat zona euro, cat si UE au inregistrat o contractie economica de 0,3%. In termeni anuali, economia zonei euro a crescut cu 0,7% in ultimele trei luni din 2011, iar cea a UE cu 0,8%.

Intrarea zonei euro in recesiune in primul trimestru al acestui an era considerata aproape sigura, insa cresterea economica peste asteptari afisata marti de Germania pentru primul trimestru a contribuit decisiv la evitarea contractiei.

Recesiunea tehnica are insa mai mult semnificatie psihologica, iar evitarea la limita a unei noi periaode de declin nu marcheaza imbunatatirea conditiilor economice din zona euro.

Dimpotriva, indicatorii increderii in economia zonei euro pentru luna aprilie anunta o situatie dificila si in trimestrul al doilea, care ar putea fi reflectata printr-o noua contractie economica.

Citeste si:

Economia Germaniei a crescut in primul trimestru cu 0,5% fata de ultimele trei luni ale anului trecut, performanta de cinci ori mai solida fata de media estimarilor analistilor, de plus 0,1%, si de peste doua ori mai puternica decat cea mai optimista estimare, de 0,2%.

Decalajul economic dintre Germania si "sud" s-a adancit insa in primul trimestru. Franta, a doua mare economie a zonei euro, a inregistrat stagnare economica, dupa o crestere modesta de 0,1% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Italia, afectata de criza datoriilor de stat si de efectele masurilor de austeritate, a afisat o contractie economica de 0,8% in primele trei luni, dupa scaderi de 0,7%, respectiv 0,2% in cele doua trimestre precedente.

Spania a intrat de asemenea in recesiune, cu minus 0,3% in ultimele doua trimestre incheiate, in timp ce Marea Britanie a inregistrat contractii de 0,2%, respectiv 0,3%, in ordine cronologica.

Romania este de asemenea in recesiune, cu scaderi de 0,1% in primul trimestru al acestui an si 0,2% in ultimele trei luni din 2011.

Economia Bulgariei a stagnat in primele trei luni dupa o crestere de 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, iar Ungaria a inregistrat o contractie de 1,3%, dupa staganre in octombrie-decembrie 2011.

Cehia a intrat in recesiune, cu o scadere de 1% in primul trimestru, precedata de o contractie de 0,1%, iar datele pentru economia Poloniei nu sunt inca disponibile, dupa o crestere de 1,1% in trimestrul patru din 2011.