Noile reguli din sistemul bancar global impun institutiilor financiare sa constituie rezerve de capital mai mari pentru participatiile detinute la fonduri de asset management si alte afacerei cu profil riscant.

Directorul general al Barclays, Bob Diamond, incearca sa urce rentabilitatea capitalului bancii peste pragul de 13%, prin vanzarea sau inchiderea operatiunilor si investitiilor care reprezinta obstacole in calea acestui obiectiv.

Barclays a anuntat luni ca actiunile la BlackRock vor fi vandute prin licitatie, iar fondul va rascumpara titluri din pachet in valoare de pana la un miliard de dolari. Pretul tranzactiei nu a fost inca stabilit, insa valoarea de piata a 19,6% din fondul american este de 6,1 miliarde de dolari.

Citeste si:

BlackRock a cumparat, in iunie 2009, pentru 13,5 miliarde de dolari, divizia Barclays Global Investors a bancii britanice. Fondul american a devenit atunci cel mai mare manager de active din lume, cu active administrate de 2.800 miliarde de dolari. Barclays a castigat atunci o infuzie de capital care i-a permis sa nu acceseze ajutoare de stat in timpul crizei financiare mondiale, dar si o participatie de 19,6% la BlackRock.

Schimbul de actiuni presupus de tranzactia din 2009 a conferit totodata BlackRock o participatie de 7,1% la Barclays, fondul devenind unul dintre principalii actionari ai bancii. Anuntul Barclays de luni nu face nicio precizare in privinta acestei participatii.