Liderul partidului radical de stanga Syriza, Alexis Tsipras, a anuntat vineri ca doreste "anularea" memorandumului care stabileste regimul de austeritate din Grecia in schimbul sprijinului din partea UE si FMI, prezentandu-si totodata programul in vederea alegerilor de la 17 iunie, relateaza AFP.
"Memorandumul trebuie fie aplicat, fie anulat (...), noi il vom anula", a declarat Tsipras, creditat in sondaje drept castigator al alegerilor. Alternativa propusa de Syriza are in vedere garantarea unei "consolidari bugetare juste din punct de vedere social" si tratarea Greciei ca partener "egal in cadrul zonei Euro", a adaugat acesta, precizeaza Mediafax.

Dar ulterior, el a afirmat ca doreste "renegocierea" cu UE si FMI in vederea mentinerii ajutorului acestora fata de Grecia.

"Imediat dupa ce a anulat memorandumul" care stabileste obligatiile tarii in vederea mentinerii ajutoarelor pana in 2014 pentru salvarea Greciei de la faliment, "Guvernul va cere renegocierea acordului de imprumut", a declarat acesta.

In opinia lui, programul de austeritate pe care Guvernul anterior - conservator-socialist - s-a angajat sa il aplice, era un sistem de "pilot automat care ar fi dus (tara) catre catastrofa", mentinand-o intr-un cerc vicios al recesiunii.

Aceste programe impuse de parteneri si creditori pentru a mentine tara in zona euro vor provoca exact contrariul, obligand statul sa se revina la drahma, a adaugat tanarul politician, respingand "pseudo-dilema" propusa grecilor referitoare la iesirea din zona euro daca renunta la angajamente.

Syriza s-a impus ca a doua forta politica a tarii prin respingerea programului de austeritate in scrutinul de la 6 mai, care nu a permis formarea unui Guvern. Partidul este creditat la egalitate cu dreapta conservatoare in perspectiva alegerilor legislative de la 17 iunie, dar fara sanse de a castiga majoritatea absoluta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri