Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut vineri cu 4,6%, la sub 100 de dolari pe baril, pentru prima oara in aproape opt luni, in urma datelor privind cresterea ratelor somajului in SUA si Europa, care ar putea provoca scaderea cererii de carburanti, scrie Mediafax care citeaza Bloomberg.

Somajul din Statele Unite a urcat in luna mai pentru prima data in aproape un an, de la 8,1% in aprilie la 8,2%, dupa o perioada de declin puternic, in care a coborat de la 9,1% in august.

"Este nevoie de un cuvant mai puternic decat groaznic, pentru raportul privind piata muncii. Totul este provocat de datele economice lamentabile", a declarat Stephen Schork, presedinte al companiei Schork Group din Villanova, Pennsylvania.

In zona euro, somajul a crescut la 11%, un nou maxim istoric, reflectand impactul crizei datoriilor de stat, insotita de masuri de austeritate pe intregul continent si de un impas economic dificil pentru statele mediteraneene.

Petrolul Brent cu livrare in iulie este tranzactionat in scadere cu 3,09 dolari, respectiv 3%, la 98,78 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele opt luni, declinul din acest an fiind de 8%.

Cotatia petrolului destint pietei americane este in coborare cu 2,94 dolari, sau 3,4%, la 83,59 dolari pe baril, dupa ce a atins 82,56 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins in timpul unei sedinte dupa 7 octombrie. Pretul a scazut cu 24% de la un maxim al anului, de 109,77 dolari pe baril, consemnat pe 24 februarie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Imbarcare prin recunoastere faciala in SUA: 500 pasageri in 20 minute