Potrivit estimarilor Financial Times si Wall Street Journal, vanzarea pachetului de actiuni ar putea aduce pana la 30 de miliarde de dolari.

Actiunile BP au crescut, vineri, cu pana la 5% pe bursa din Londra, dupa ce grupul a informat ca a primit notificari de interes pentru achizitia participatiei la TNK-BP si ca va lua in calcul vanzarea. Consortiul Alfa Access Renova (AAR), care reprezinta miliardarii rusi ce detin cealalta jumatate din actiunile TNK-BP, a informat saptamana aceasta ca ar lua in calcul o achizitie a participatiei BP.

Un purtator de cuvant al BP a refuzat sa comenteze asupra posibililor cumparatori, dar a afirmat ca procesul ar putea dura cateva luni.

O sursa apropiata situatiei a declarat pentru Financial Times ca oferta a venit "din partea unei companii de stat din Rusia", fara a specifica daca este vorba de producatorul de petrol, Rosneft, sau cel de gaze naturale, Gazprom.

Citeste si:

Relatia dintre BP si ceilalti actionari din cadrul companiei mixte s-a deteriorat dupa ce grupul britanic a incercat, anul trecut, sa formeze un parteneriat cu producatorul rus de stat Rosneft. Participatia la TNK-BP ar fi cel mai important activ la care renunta directoprul gneral al BP, Bob Dudley. Seful BP a vandut o serie de active dupa poluarea dezastruoasa cu petrol din Golful Mexic, din 2010.

Anuntul BP urmeaza demisiei surprinzatoare a miliardarului rus Mikhail Fridman din functie de director general al TNK-BP saptamana aceasta, un semn al tensiunilor dintre grupul britanic si ceilalti actionari.

Divergentele au impiedicat chiar si completarea board-ului dupa demisia a doi directori independenti in decembrie, in urma tensiunilor intre actionari. Consortiul AAR, care ii reprezinta pe miliardarii rusi, domina in realitate conducerea TNK-BP, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal.

BP si AAR s-au contrat asupra conducerii TNK-BP, al treilea mare producator de petrol al tarii, inca de la formarea companiei in 2003. TNK-BP are un portofoliu divers atat pe explorare si productie, cat si pe rafinare si distributie, in Rusia si Ucraina, precum si o prezenta internationala in Brazilia, Venezuela si Vietnam.