Emporiki Bank va putea sa acceseze facilitatea de asistenta de urgenta cu lichiditati (ELA) a bancii centrale din Grecia, in anumite conditii. Accesul va fi probabil limitat la situatiile de scadere a depozitelor, au spus sursele, potrivit Mediafax.

Sistemul ELA permite bancilor centrale din cele 17 state din zona euro sa ofere fonduri de urgenta bancilor care nu dispun de garantii acceptabile de catre Banca Centrala Europeana.

Riscurile sunt suportate de bancile centrale, astfel ca eventualele pierderi raman in tara respectiva si nu sunt impartite la nivelul tuturor membrilor uniunii monetare.

Aceasta facilitate este folosita deja de bancile elene care nu au grupuri-mama straine.

Credit Agricole intentioneaza sa reduca riscurile legate de portofoliul de credite al Emporiki, de 22,9 miliarde de euro, in conditiile amplificarii temerilor ca Grecia va iesi din zona euro.

Impactul suportat de Credit Agricole in urma unei iesiri a Greciei din zona euro ar putea atinge 6 miliarde de euro, potrivit estimarilor din luna mai ale analistilor Citigroup.

Societe Generale, cealalta banca franceza cu o divizie bancara de retail in Grecia, ar suporta un impact de circa 500 de milioane de euro, conform acestor analisti.

Purtatorii de cuvant al Credit Agricole si ai Societe Generale, precum si reprezentantii Bancii Greciei nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a declarat in luna mai ca banca a reinnoit o solicitare la banca centrala a Greciei, pentru acesarea fondurilor ELA.

Citeste si:

Credit Agricole, a treia mare banca franceza, nu poate creste semnificativ expunerea la Grecia, a spus Chifflet la adunarea generala a actionarilor.

Imprumuturile Emporiki sunt mai mari decat depozitele, astfel ca Credit Agricole trebuie sa acopere deficitul de fonduri.

Credit Agricole a redus finantarea Emporiki la 4,6 miliarde de euro la sfarsitul lui martie, de la 5,5 miliarde de euro in decembrie, partial datorita cresterii depozitelor, a anuntat banca la inceputul lunii mai.

La sfarsitul lui martie, Credit Agricole a solicitat 1,6 miliarde de euro de la BCE pentru finantarea Emporiki.

Chifflet a afirmat luna trecuta ca Emporiki ar putea primi circa 3 miliarde de euro prin programul bancii centrale elene.

Banca elena desfasoara operatiuni pe piata locala prin Emporiki Bank Romania.

Divizia din Atena a Societe Generale, Geniki Bank, avea la sfarsitul lui martie un sold al creditelor de 2,47 miliarde de euro si un portofoliu al depozitelor de 1,94 miliarde de euro. Finantarea acordata de Societe Generale diviziei elene este de circa 200 de milioane de euro, potrivit analistilor Citigroup.