Pierderile operatorilor aerieni europeni ar putea atinge 1,1 miliarde de dolari in acest an, a anuntat, luni, Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA), revizuind estimarea initiala, privind un rezultat negativ de 600 de milioane de dolari, ca urmare a crizei, potrivit Bloomberg.

Criza datoriilor din Europa ar putea afecta si profitul de 3 miliarde de dolari estimat la nivel global in acest an, a avertizat IATA, organizatie care reprezinta majoritatea liniilor aeriene internationale, scrie Mediafax.

"Daca ajunge criza la un nivel critic, nu stim la ce sa ne asteptam. Va avea un impact puternic asupra economiei mondiale si urias asupra operatorilor aerieni", a declarat seful IATA, Tony Tyler.

Profitul de 3 miliarde de dolari estimat la nivel global este mai mic decat cel de 7,9 miliarde de dolari de anul trecut, intrucat recesiunea din Marea Britanie, Spania si alte state europene limiteaza cererea si efectul benefic al preturuilor mai reduse la combustibil.

Deutsche Lufthansa, Air France-KLM si International Consolidated Airlines Group, cei mai mari operatori aerieni de curse regulate din Europa, au anuntat plnuri de reducere de personal sau restructurare a operatiunilor, ca urmare a pierderilor din primul trimestru.

"Intrarea Europei in recesiune nu este, evident, binevenita. Exista un efect de contagiune pentru operatorii din Asia prin informatiile privind incertitudinile politice si incetinirea economica din alte regiuni", a declarat seful Asociatiei Operatorilor Aerieni din Asia - Pacific, Andrew Herdman.

IATA a revizuit estimarea de profit pentru regiunea Asia-Pacific de la 2,3 miliarde de dolari, cat anticipa in martie, la 2 miliarde de dolari. De asemenea, incetinirea cresterii economice din China si India descurajeaza calatoriile. Anul trecut, companiile aeriene din regiune au avut un profit de 4,9 miliarde de dolari.

Asociatia a imbunatatit prognoza de profit pentru operatorii din America de Nord de la 900 milioane de dolari la 1,4 miliarde de dolari si de la 100 de milioane de dolari la 400 de milioane de dolari pentru cei din America Latina.

In Orientul Mijlociu, IATA a revizuit prognoza de profit de la 500 de milioane de euro la 400 de milioane de euro, in mare masura din cauza impactului crizei din Europa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romanii care au modernizat plapuma din lana si au scos-o la export
Setari Cookie-uri