Specialisti ai Troicii Banca Centrala Europeana (BCE) - FMI - Comisia Europeana (CE) vor monitoriza ajutorul de pana la 100 de miliarde de euro pentru Spania, a anuntat, luni, executivul comunitar, sugerand ca acordul ar putea fi mai dur decat a semnalat guvernul de la Madrid.

Declaratiile din partea Spaniei si Uniunii Europene au lasat fara raspuns mai multe intrebari, inclusiv suma exacta de care va avea nevoie tara si modul in care vor fi puse la dispozitie fondurile, potrivit Wall Street Journal, noteaza Mediafax.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat, duminica, ca acordul va include doar conditii legate de sectorul bancar si nu a facut referire la monitorizare externa a procesului de recapitalizare.

Intr-un interviu pentru postul spaniol de radio Cadena Ser, vicepresedintele CE, Joaquin Almunia, a declarat ca executivul comunitar va avea un rol important in procesul de recapitalizare si ca intentioneaza sa monitorizeze planurile individuale ale bancilor pentru folosirea de fonduri.

"Oricine da bani nu-i da pe gratis. Vor fi oameni care vor veni in Spania pentru a se asigura ca banii sunt folositi asa cum trebuie", a afirmat Almunia.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Amadeu Altafaj a declarat ca finantarea pentru Spania va fi insotita de "conditii stricte" privind supravegherea reformei sectorului bancar spaniol. Potrivit lui Altafaj, care la fel ca Almunia, este spaniol, conditiile depind de indeplinirea tintelor macroeconomice asumate anterior de Spania.

In ultimele zile, Comisia si-a exprimat sustinerea pentru relaxarea tintelor pe care Spania trebuie sa le indeplineasca in acest an, avand in vedere situatia economica delicata. Planurile actuale vizeaza o reducere a deficitului bugetar la 5,3% anul acesta, de la 8,9% anul trecut, insa multi economisti considera ca obiectivul este imposibil, intrucat tara se asteapta la o contractie de 1,7% in acest an.

Dobanda pe care Spania o va plati nu a fost inca decisa, potrivit unui comunicat al Trezoreriei Spaniei.

Trezoreria a precizat ca acordul pentru sectorul bancar nu va influenta planul de imprumut al statului pentru anul in curs. Spania trebuie sa-si mentina accesul la pietele financiare pentru a evita o situatie in care ar deveni necesara salvarea intregii economii, precum in cazul Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Pana la 1 iunie, Trezoreria a imprumutat deja 56% din suma planificata in acest an, de 86 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economia Romaniei a crescut cu 5% in primul trimestru din 2019