Statele din zona euro si FMI au aprobat pana acum doua pachete de ajutor financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro in 2010 si 130 miliarde de euro la inceputul acestui an, scrie Mediafax.

Intrucat Grecia a ramas in urma in privinta obiectivelor din programul de consolidare si reforma convenit cu UE si FMI, mai ales in privinta veniturilor din taxe si privatizari, in UE exista discutii pentru a acorda tarii mai mult timp sa reduca deficitul bugetar, scrie Die Zeit, citat de portalul Market News International.

Pentru a putea extinde calendarul reducerii deficitului, guvernul elen ar avea nevoie de ajutor financiar de zeci de miliarde de euro. Parlamentul german ar putea fi nevoit sa discute un al treilea program pentru Grecia in aceasta vara, potrivit Die Zeit.

Oficiali europeni au declarat pentru Market News International ca daca noul guvern elen va arata un angajament sincer, "ar putea fi facute unele ajustari la programul de ajutor financiar extern".

Deteriorarea puternica a perspectivei economice a Greciei permite extinderea perioadei pentru consolidare bugetara, a afirmat o sursa. Scenariul de baza vizeaza o prelungire de doi ani, ceea ce inseamna ca Grecia ar trebui sa-si coboare deficitul sub 3% pana in 2016, in loc de 2014.

Citeste si:

"Este un secret destul de bine cunoscut la Bruxelles ca al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 de miliarde de euro, nu va fi suficient", a spus o alta sursa.

Grecia se afla in al cincilea an de contractie economica, cu o indatorare foarte ridicata si fara acces la pietele financiare. Tara a fost salvata de la colaps cu doua pachete de ajutor financiar extern, insa acestea au fost conditionate de implementarea unor masuri de austeritate nepopulare si foarte dure.

Statul elen ar putea ajunge in situatia de a parasi zona euro, in urma alegerilor parlamentare anticipate programate la sfarsitul saptamanii. Partidele care sustin respectarea masurilor angajate pentru ajutorul extern ar putea obtine prea putine mandate pentru a forma guvernul, in timp ce una din formatiunile politice favorite pentru castigarea primului loc in scrutin, Syriza, coalitia stangii radicale, respinge masurile de austeritate.

Mai multe tari importante din zona euro au avertizat ca ajutorul pentru Grecia va fi blocat daca tara nu-si urmeaza angajamentele, situatie care ar conduce la intrarea statului in incapacitate de plata si parasirea zonei euro.