Trezoreria a vandut titluri pe 12 luni in valoare de 2,4 miliarde de euro la o dobanda medie de 5,07%, in urcare puternica de la 2,98% la precedenta licitatie, din mai, potrivit Financial Times. De asemenea, au fost vandute titluri de 639 milioane de dolari pe 18 luni, la o medie de 5,1%, raportat la 3,3% la licitatia anterioara pentru o astfel de maturitate, precizeaza Mediafax.

Cererea a depasit de 2,16 ori oferta la titlurile pe 12 luni si de 4,42 ori la cele pe 18 luni.

Licitatiile de obligatiuni si titluri ale Spaniei pe piata financiara sunt urmarite cu atentie, dupa ce randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani a depasit pe piata secundara pragul psihologic de 7%, care semnaleaza ca finantarea datoriei a devenit nesustenabila.

Citeste si:

Trezoreria vrea sa vanda obligatiuni pe termen mediu si joi, parte a programului de finantare a deficitului bugetar si de rostogolire a datoriei existente.

Un acord al liderilor din zona euro de a sustine recapitalizarea bancilor din Spania cu fonduri de pana la 100 de miliarde de euro nu a reusit sa calmeze temerile ca a patra economie a zonei euro va avea nevoie de un nou ajutor extern.

Un program pentru Spania, similar celor acordate Greciei, Irlandei si Portugaliei, s-ar ridica la circa 500 de miliarde de euro, ar consuma o mare parte din resursele UE si FMI si ar ridica posibilitatea ca si Italia sa primeasca asistenta, prevestind o destramare a zonei euro.