Viitorul in aceasta industrie este reprezentat de gazele de sist, care pot fi exploatate prin intermediul procesului de fracturare hidraulica.

Acet proces tehnologic, impreuna cu metodele traditionale de extragere a hidrocarburilor, ar putea ajuta la valorificarea unui volum de peste 92 de miliarde de litri de gaze naturale in America de Nord, indeajuns pentru a asigura consumul pentru urmatorii 100 de ani, arata un studiu al firmei de cercetare IHS.

Potrivit datelor IHS, productia de gaze de sist va sustine cresterea economica prin investitiile de 3200 de miliarde dolari acordate sectorului intre 2010 si 2035 si prin contributia de 332 de miliarde dolari la PIB in aceeasi perioada.

Citeste si:

De asemenea sustinerea proiectelor de exploatare va duce la scaderea preturilor si aici se poate vorbi nu doar despre combustibili ci si despre produse precum otelul, sticla, hartia, articolele de imbracaminte, materiale de constructie, productia de electricitate si de materiale plastice care depind de aceasta hidrocarbura.

In Romania, compania americana Chevron a castigat licente de explorarea pe o suprafata totala de 9000 de km patrati, in regiunea Dobrogea de nord-est si sud-est, in apropierea granitei cu Bulgaria. Tara noastra importa 20% din totalul consumului de gaze, desi cererea este mai mare de atat.