Germania si Grecia se intalnesc vineri in sferturile Campionatului European 2012 (Euro 2012), iar duelul poate fi comparat cu cel din legenda lui Prometeu, titanul care dorea egalitate intre zei si oameni.
In legenda, Prometeu este pedepsit de Zeus pentru ca a furat focul din fieraria lui Hefaitos pentru a-l darui oamenilor.

Daca ar fi sa facem o comparatie intre situatia Greciei din prezent si acest mit, statul elen a mintit cu privire la proportiile deficitului bugetar, care a explodat din cauza majorarilor de pensii si salarii in sectorul bugetar.

Grecia este pacientul bolnav al Europei, insa nu a primit nicio pedeapsa pana acum, ba chiar creditorii au fost de acord sa-si reduca creantele cu 50% asupra tarii.

Dupa alegerile de duminica, grecii au reusit sa formeze un nou guvern, pro-european, ceea ce a mai domolit tensiunile din zona euro.

Cu toate acestea, economia elena se afla sub potential, somajul este in crestere, la fel si inflatia. Grecia a acumulat o datorie de 340 de miliarde euro, echivalentul a 150% din PIB. Tara a intrat in recesiune in 2009, dupa 15 ani de crestere economica, mai mult sau mai putin reala, iar deficitul bugetar a atins 15,4% din PIB.

Principala problema ramane evaziunea fiscala la scara larga, in conditiile in care un sfert din economie nu plateste deloc taxe. In schimb, Germania se afla in postura de castigator al crizei.

Cancelarul german Angela Merkel poate fi comparata cu Zeus, in conditiile in care Germania este vazuta ca un “sponsor” al Greciei.

„Toti ochii sunt pe Germania. Dar stim cu totii ca puterea Germaniei nu este infinita. Responsabilitatea noastra ca cea mai mare economie a Europei este sa ne folosim credibil puterea, astfel incat sa putem fi utili Europei”, preciza Merkel in urma cu cateva saptamani.

Germania a profitat de vulnerabilitatile zonei euro, de o moneda in continua depreciere fata de dolar, pentru a-si face exporturile si mai competitive.

Produsul Intern Brut al Germaniei a urcat in primele trei luni ale anului cu 0,5% fata de trimestrul al patrulea din 2011, cand inregistra o contractie de 0,2%.

Merkel vine direct de la summit pentru a vedea la lucru nationala Germaniei


Angela Merkel, o apriga sustinatoare a nationalei Germaniei, va fi prezenta pe stadionul din Gdansk, pentru a vedea meciul cu Grecia.

„Aceasta se asteapta la un meci corect si captivant”, a precizat purtatorul de cuvant al guvernului, Georg Streiter, citat de sports.yahoo.com.

Merkel va veni la meci direct de la un summit in patru, desfasurat impreuna cu Italia, Spania si Franta, pe tema crizei datoriilor din zona euro.

Ultimele doua meciuri internationale la care a participat Angela Merkel au reprezentat victorii importante pentru nationala Germaniei, 3-0 pe 8 octombrie impotriva Turciei la Berlin si 4-0 la Cupa Mondiala din 2010, intr-un sfert de finala cu Argentina.

Mijlocasul Sami Khedira s-a aratat incantati ca liderul german va veni la intalnire. „Si noi suntem fani de ai ei. Suntem fericiti de fiecare data cand vine la meciuri. Ne aduce noroc. Este foarte prietenoasa si manifesta o deschidere fata de fotbal”, a aratat Khedira, jucator la Real Madrid.

In timp ce politicienii si fotbalistii au minimalizat unghiul crizei, ziarele din amebele tari au publicat articole cu titluri razboinice.
„Vrem capul lui Merkel”, a scris ziarul elen Goal News, in timp ce publicatia germana Bild a afirmat: „Saracii greci, urmatorul faliment o sa vi-l dam gratuit”.

Casele de pariuri o vad pe Germania favorita in aceasta infruntare, cu o cota medie de 1.33, in timp ce Grecia are o cota de 9.77.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri