Firma Oliver Wyman estimeaza ca sistemul financiar spaniol ar avea nevoie de 51-62 miliarde de euro daca PIB-ul Spaniei se va contracta cu 6,5%, iar preturile locuintelor vor cobori cu pana la 60% de la nivelul lor maxim, relateaza Mediafax.

Cealalta firma de audit, Roland Berger Strategy Consultants, considera ca intr-un scenariu similar bancile vor necesita 51,8 miliarde de euro.

Spania a angajat cele doua firme in luna mai pentru a estima deficitul de capital al bancilor, in conditiile in care investitorii pun sub semnul intrebarii soliditarea institutiilor financiare, afectate de declinul din ultimii cinci ani a sectorului imobiliar.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a declarat anterior ca autoritatile de la Madrid se vor folosi de rezultatele studiilor pentru a stabili ce fonduri vor accesa din ajutorul de 100 de miliarde de euro pus la dispozitia tarii de ministrii de Finante din zona euro.

Citeste si:

"Ideea este ca evaluarea arata cat de solida este baza de capital a bancilor, ceea ce poate contribui la deblocarea finantarii lor de pe piata", a declarat Marco Troiano, analist la Berenberg Bank in Londra.

Raportul realizat de Roland Berger si Oliver Wyman vine dupa publicarea de catre FMI, pe 8 iunie, a unui studiu in care se arata ca bancile spaniole au nevoie de cel putin 37 de miliarde de euro pentru a rezista inrautatirii conditiilor economice.

Un oficial al FMI a declarat atunci ca Spania ar putea avea nevoie de un buffer (un fond tampon) de 60-80 miliarde de euro.

Spania a mai angajat patru firme de audit care sa analizeze cum inregistreaza bancile in contabilitate creditele indoielnice, iar rezultatele acestei evaluari vor fi publicate la sfarsitul lunii iulie.