Monti: Avem o saptamana ca sa salvam zona euro

Premierul italian Mario Monti a avertizat ca un eventual esec al viitorului summit european ar avea consecinte serioase si din punct de vedere politic, nu numai economic. Oficialul italian se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel, cu presedintele francez, Francois Hollande, si cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, in speranta ca cele mai mari patru tari din zona euro pot ajuta la gasirea unor solutii pentru criza datoriilor, potrivit The Guardian.

Potrivit declaratiilor sale, in lipsa unor rezultate convingatoare ale summit-ului se vor inmulti atacurile speculative asupra tarilor europene, in special asupra celor cu probleme.

Mario Monti a subliniat faptul ca problemele economice trebuie rezolvate cat mai repede din cauza ca publicul, dar si oamenii politici nu mai doresc masuri de austeritate.

Acesta a mentionat ca liderii politici lucreaza la un plan care tinteste oprirea efectului de contagiune al datoriilor si care incearca sa nu se interpuna cu refuzul Germaniei de a sanctiona iresponsabilitatea financiara.

Oficialul italian nu a dat detalii, insa s-a declarat in favoarea achizitiilor de obligatiuni al tarilor cu probleme. Sistemul actual , de asistenta al sectorului bancar prin intermediul statului, a dus la o crestere la dobanzilor si a micsorat valoarea obligatiunilor guvernamentale si a afectat in acelasi timp si sectorul bancar

Sursa Foto Agerpres


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri