O greva a muncitorilor norvegieni din industria petroliera a oprit duminica activitatea la doua platforme maritime, situatie care ar putea reduce productia de petrol si gaze a Norvegiei si ar putea provoca grupului BP pierderi de 25 milioane dolari pe zi reprezentand venituri nerealizate.

Nemultumiti de esecul negocierilor cu grupul Statoil privind salariile si pensiile, circa 700 de muncitori au declansat greva la doua platforme ale companiei, situate in apropierea unei exploatari a BP, transmite Mediafax.

Grupul britanic a anuntat ca propriul proiect ar putea fi afectat indirect, cu pierderi de 150 milioane coroane norvegiene (25 milioane de dolari) pe zi reprezentand venituri nerealizate.

Greva reprezinta prima actiune de acest tip din 2004 in industria petroliera maritima norvegiana. Sindicatele si-au propus sa reduca productia cu 165.000 barili pe zi, adica aproximativ 3,9% din volumul total de petrol si gaze extras de Norvegia.

Actiunea muncitorilor vizeaza si cea mai mare fabrica de metanol din Europa, care va pierde 2.500 tone din productia zilnica din cauza sistarii livrarilor de gaze de la una dintre platformele maritime.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Platforma cu cele mai importante stiri audio pe dispozitive smart