Astfel, 78% din datoriile corporatiilor europene revin bancilor si asiguratorilor, potrivit Mediafax.

Datoriile ajunse la scadenta in acest an se ridica la peste 500 miliarde de dolari, suma care se va dubla anul viitor si va urca la 1.300 miliarde dolari in 2014, potrivit S&P.

"Temerile investitorilor, in particular privind incertitudinile din regiune, ar putea afecta semnificativ finantarea si perspectivele de refinantare (...) Un declin prelungit si accentuat al increderii in regiune ar putea conduce la costuri mai ridicate de finantare sau, mai rau, la descurajarea investitorilor de la finantare in general", comenteaza Diane Vazza, director la S&P.

Citeste si:

Desi rezultatele alegerilor din 17 iunie din Grecia au eliminat riscul imediat de destramare a zonei euro, costurile de finantare a Spaniei si Italiei au continuat sa creasca, din cauza temerilor legate de situatia din sectorului bancar spaniol si de raspandirea crizei datoriilor de stat.

Cea mai mare parte din datoriile companiilor europene este calificata cu ratinguri "investment grade", insa incertitudinile legate de zona euro pot declansa o criza de lichiditate, evitata pana acum in principal datorita interventiilor Bancii Centrale Europene.