Zona euro vrea sa creeze pana la sfarsitul lui 2012 un mecanism care va permite recapitalizarea bancilor in mod direct prin fonduri de salvare, dar in anumite conditii, a anuntat presedintele Uniunii Europene (UE) Herman Van Rompuy, relateaza AFP.
"Atunci cand va fi finalizat, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va putea avea posibilitatea sa recapitalizeze in mod direct bancile", a anuntat Van Rompuy intr-o conferinta de presa la Bruxelles, la finalul unui summit al zonei euro, informeaza Mediafax.

Un mecanism unic de supervizare financiara va fi creat, in cadrul caruia "Banca Centrala Europeana (BCE) isi va juca deplin rolul", a anuntat, la randul sau, presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.

Zona euro este de asemenea pregatita ca fondurile de salvare sa intervina pentru a da asigurari pietelor, a adaugat Van Rompuy, fara sa spuna in mod clar daca FESF si MES ar putea cumpara in mod direct titluri de datorie pe piata.

In opinia sa, zona euro va utiliza intr-un mod mai "suplu" fondurile de salvare, pentru a "asigura pietele si a obtine stabilitatea asupra obligatiunilor suverane ale membrilor sai".

Aceasta a fost una dintre solicitarile Italiei si Spaniei, care se confrunta cu dobanzi tot mai mari, dar careia, pana in prezent, Germania i s-a opus cu fermitate.

Aceste doua tari si-au conditionat acordul fata de un pact de crestere european in valoare de 120 de miliarde de euro de adoptarea de catre zona euro a unor masuri imediate prin care sa le vina in ajutor.

Presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker a anuntat, la randul sau, ca Spania si Italia au "renuntat la rezervele" exprimate si si-au dat acordul pentru pactul de crestere economica.

Cele doua tari au exercitat presiuni dure asupra partenerilor lor europeni cu scopul de a obtine un ajutor rapid, conditionand acordul lor asupra acestui pact.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri